Ulaganja uprkos krizi

Uprkos manjem budžetu, Ministarstvo odbrane će ove godine uložiti 20 miliona evra u razvoj kapaciteta i projekte Vojno-tehničkog instituta u Žarkovu, kaže ministar Dragan Šutanovac. Institut "srce i mozak" odbrambene industrije Srbije, dodaje Šutanovac.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da će to ministarstvo, uprkos smanjenju budžetskih izdvajanja, ove godine investirati oko 20 miliona evra u razvoj kapaciteta i projekte Vojno-tehničkog instituta (VTI) u Žarkovu.

"Mi smo u proteklih nekoliko godina svake godine investirali novac sa željom da VTI ponovo bude lider, ne samo u regionu, nego i šire", istakao je Šutanovac posle prezentacije mogućnosti te vojno-naučne ustanove ambasadorima i vojnim izaslanicima akreditovanim u Srbiji.

Ministar je ocenio da je taj institut "srce i mozak" odbrambene industrije Srbije i podsetio da je, od svog osnivanja, ta ustanova razvila oko 1.300 proizvoda iz oblasti naoružanja i vojne opreme ali i onih za civilne potrebe.

Šutanovac je dodao da su svi najveći izvozni projekti koje je ostvarila odbrambena industrija Srbije pokrenuti u VTI, istakavši da se posetom ambasadora i vojnih izaslanika otvara mogućnost nastavka međunarodne saradnje.

Govoreći o edukativnim kapacitetima VTI, ministar je rekao da je u prethodnom periodu 25 alžirskih oficira završilo poslediplomske studije na institutu, a da se uskoro očekuje nova grupa stranih starešina koji će svoje školovanje nastaviti u Beogradu.

Nakon obilska vazdušnog tunela, koji služi za ispitivanje aerodinamičkih osobina novih letelica i koji je jedini te vrste u ovom delu Evrope, Šutanovac je podsetio da je pred raspad SFRJ u institutu bio razvijan i višenamenski nadzvučni borbeni avion.

Prema njegovim rečima, Srbija ima stručnjake koji bi mogli da nastave taj projekat, ali država više nema ekonomske kapacitete za tako nešto. "Sve vodeće zemlje u svetu tako složene avione razvijaju u kooperaciji", naveo je Šutanovac.

Američka ambasadorka Meri Vorlik rekla je da je imala veliko zadovoljstvo da se upozna sa ogromnim mogućnostima instituta, dodavši da se nada će SAD ostvariti saradnju s tom ustanovom.

Ruski ambasador Aleksandar Konuzin je, za vreme prezentacije razvojnih projekata VTI, predložio da se izviđačke bespilotne letelice koje Srbija razvija nabave za potrebe rusko-srpskog humanitarnog centra koji se osniva u Nišu. "Radi se o opremi koja može da se koristi i u civilne svrhe, na primer, prilikom kontrole požara", dodao je Konuzin.

Prezentaciju mogućnosti VTI održao je direktor ustanove, pukovnik Zoran Rajić, koji je rekao da se u ovom trenutku radi na 35 projekata, među kojima je izdvojio bespilotne letelice "vrabac" i "pegaz", protiv-oklopni sistem "bumbar", samohodno vozilo artiljerije kalibra 122 milimetra.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 24. jan 2012, 14:08) - Aleksandar Savin [neregistrovani]

Komentar

Lepo je kad zemlja koja je u krizi ulaže u najpotrebnije stvari.Tamo gde je visoka akumulacija, gde se povećava broj zaposlennih i podiže standard.

(ponedeljak, 23. jan 2012, 21:03) - ekonomista [neregistrovani]

ekonomija

Ili pare u nauku i proizvodnju, ili zajmi novac za budzetski deficit.Bravo za ministarstvo odbrane, VTI i odbrambenu industriju.

(ponedeljak, 23. jan 2012, 17:48) - anonymous [neregistrovani]

Prototip

Drzava Srbija bi trebala da finansijski isprati
proizvodnju prototipa, pa posle traziti partnera. To je krajnje ozbiljan projekat koji bi pokrenuo veliki deo nase industrije. Zaposlilo bi se dosta strucnog kadra a i nasoj vojci su avioni preko potrebni.

(ponedeljak, 23. jan 2012, 16:40) - xml [neregistrovani]

ako

ovde izgleda vlada sistem,ako nemozes da pobedis krizu onda joj prkosi.