Читај ми!

Od kamate do rekordnog duga

Imena svih poreskih dužnika uskoro će biti objavljena, najavio direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević. Najveći deo duga čine kamate, a jedino rešenje za ovakvu situaciju su poreske reforme, ocenjuju ekonomisti.

Javnosti će uskoro biti poznata imena svih poreskih dužnika, a ne samo najvećih, najavio je gostujući u emisiji Oko ekonomije direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević.

Objašnjava da niko nije sklonjen sa spiska najvećih dužnika i demantuje sve spekulacije o korupciji, a svima koji smatraju da su se zbog propusta našli na spisku dužnika, poručuje da se jave i dostave dokaze o tome.

Radosavljević veruje da će ukupan dug za porez, koji u Srbiji iznosi 230 milijardi dinara, biti naplaćen.

"Kada se stečajni postupak okonča, prodajom imovine država će naplatiti svoje. Isto važi i za firme koje su u procesu privatizacije", kaže direktor Poreske uprave.

Problem u Srbiji je, objašnjava, što je firmu moguće registrovati za 250 evra, a da vlasnik pritom ne garantuje niti svojom niti imovinom osoba koje su njegovi jemci. Dugovi se uvećavaju najviše rastom kamata.

Da su najveći deo ukupnog poreskog duga u Srbiji kamate, slaže se i stručnjak za porez Saša Radulović.

Radulović smatra da je objavljivanje spiska dužnika dobar potez države, ali kaže da treba ispitati i ko je sve sa tog spiska svesno kršio zakon.

Radulović kaže da bi poreska reforma, odnosno smanjenje nameta na rad, bilo dobro rešenje koje bi pospešilo naplatu poreza.

Vlasnik firme "Fudlend" Vasa Lekić zalaže se za poresku reformu, ali i za objavljivanje spiska svih dužnika. Tek kada svi dužnici budu poznati javnosti, onda će se steći prava slika o dugovanjima i njihovim uzrocima.

"Očekujem da smo pred zakonom svi isti - ako ja plaćam sve, onda moraju i drugi", kaže Lekić, koji napominje da bi poreska policija morala da bude efikasnija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво