Читај ми!

Zemlja softvera i malina

Srbija je prošle godine više zaradila od izvoza softvera nego od izvoza malina. Naši programeri autori su brojnih aplikacija za "pametne telefone". Izvoznici traže od države da olakša poslovanje u oblasti informacionih tehnologija.

Industrija informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji i prošle godine zabeležila je rast veći od pet odsto. Od izvoza maline Srbija je zaradila 140 miliona dolara, a od izvoza softvera gotovo 50 odsto više.

Rekordan izvoz, veći od 200 miliona dolara, još je značajniji ako se zna da ga je postiglo samo pet hiljada stručnjaka u 80 domaćih firmi. Naši programeri autori su brojnih aplikacija za Simbijen, Android i Vindous platforme.

"Mnogo tih aplikacija napravljeno je ovde. Sa druge strane mnogo aplikacija i platformi je napravljeno za daljinsko očitavanje, što električne energije, što vode. Tu kažu da smo jedni od najboljih u svetu", ističe Jelena Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Izvoznici, međutim, traže od države da stvori uslove za lakše poslovanje u toj industrijskoj grani. Oni podsećaju na mnoge prepreke za razvijanje posla. Zbog komplikovanih finansijskih transakcija sa inostranstvom ponekad čekaju nekoliko dana da naplate usluge.

Dejan Vesić, direktor firme "G-tek", kaže da bi svakoj firmi koja se bavi informacionim tehnologijama odgovaralo smanjenje administracije, smanjenje birokratije, brži rad sa državnim ustanovama, uvođenje elektronskog potpisa i slanja elektronskih dokumenata za razne servise.

Da je industrija informaciono-komunikacionih tehnologija budućnost, dokazuje i činjenica da su sva mesta računarskog smera u srednjim i visokim školama popunjena. U Ministarstvu prosvete kažu da ne postoje zakonske prepreke za otvaranje novih odeljenja.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Radivoje Mitrović navodi da u toj oblasti postoji niz pomoćnih zanimanja za kojima tržište vapi.

Preporuka školama je da ne čekaju da im država pravi nove planove i programe i nameće otvaranje novih odeljenja, kaže Mitrović dodajući da škole treba da se prilagođavaju i da prate one koji, na tom planu, već imaju puno uspeha.

Pre krize, godišnja stopa rasta informaciono-komunikacionog tržišta u Srbiji bila je između 15 i 18 odsto. Tada je bilo realno očekivati da ćemo do 2013. na tom polju stići srednje razvijene zemlje. Da bismo danas to postigli, narednih nekoliko godina potreban nam je najmanje dvocifreni godišnji rast.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи