Читај ми!

Spisak najvećih dužnika

Poreska uprava objavila je na svom sajtu spisak najvećih poreskih dužnika, pravnih lica, preduzetnika i građana. Na spisku građana, najviše duguje, osoba iz Leskovca, 308 miliona dinara. Najviše duguju banke koje su u stečaju.

Na sajtu Poreske uprave Srbije objavljen je spisak najvećih poreskih dužnika, pravnih lica, preduzetnika i građana, koji duguju oko 220 milijardi dinara.

Poreska uprava je objavila tri spiska na kojima se nalazi po 100 pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica kojima porez nije naplaćen zaključno do 31. decembra prošle godine.

Prva tri vodeća dužnika na spisku su ugašene banke - "Beobanka" a.d u stečaju, koja duguje 24,07 milijardi dinara, "Investbanka" u stečaju sa dugom od 18,13 milijardi dinara i "Astra banka" sa 15,64 milijardi dinara nenaplaćenog poreza.

Međi najvećim dužnicima su i "Zastava oružje" sa 2,5 milijarde, Grad Beograd sa 1,9 i "Sloboda" Čačak sa 1,7 milijardi dinara duga.

U GSP Beograd koji duguje za porez 1,6 milijardi dinara, kažu da je jedan deo duga nastao 2010. godine.

"Radi se o dugu koji je nastao u 2010. godini. Jedan deo je dogovoren sa Vladom Republike Srbije, a ovaj ostatak od milijardu i po dinara sa Centrom za velike poreske obveznike biće takođe dogovoren, reprogramiran je, date su odgovarajuće garancije od strane GSP Beograd da će biti namirene u 2012. godini", kaže direktor GSP-a Mileta Radojević.

Među preduzećima, dužnici su između ostalih i "Sartid" u stečaju, "Valjevska pivara", "Jagodinska pivara", "Simpo", "Ivo Lola Ribar sistem", "Fabrika automobila Priboj", "Mostogradnja", Novinsko izdavačko preduzeće "Borba", "Podrum Palić", "Verano Motors", "Industrija mašina i traktora", "Industrija motora Rakovica", "RTB Bor", "Slap grupa", "Zastava kamioni".

Prve tri preduzetničke radnje na spisku preduzetnika dužnika su "Metalijum" sa dugom od 168,4 miliona dinara, "Helena grand" čija su dugovanja 167,19 miliona dinara i "Beni", radnja za promet robe na veliko i malo koja duguje 166 miliona dinara.

Poreska uprava je pored svakog preduzeća napisala u kom je statusu, pa je tako za pomenute tri preduzetničke radnje navela "brisan-odjavljen", što znači da tih preduzeća nema u registru privrednih subjekata.

U Poreskoj upravi kažu da su spiskovi tačni i da niko nije zaštićen.

„Želimo da time stimulišemo sve subjekte koji su u pravnom prometu i jednostvno mogu da pogledaju subjekte sa kojima sarađuju, sa kojima imaju poslovne kontakte u kakvom su oni trenutno stanju da li imaju kakvih dugova prema državi jednostavno zbog nekakvog njihovog rejtinga", kaže Dragutin Radosavljević direktor Poreske uprave.

Na spisku fizičkih lica prva osoba je iz opštine Leskovac i ona duguje 307,9 miliona dinara, druga iz Inđije, kome nisu naplaćeni porezi u iznosu od 239,6 miliona dinara, dok je treća osoba iz Žablja sa dugom od 130,42 miliona dinara.

Poreska uprava je na svom sajtu objavila i detaljno objašnjenje da kod pojedinih obveznika iz zakonskih razloga nije mogla da se obavi ni redovna ni prinudna naplata. U tome su je, kako je navedeno, onemogućavali doneti propisi iz privatizacije i stečaja.

Takođe, firme su imale mogućnost da podnose zahteve za reprogram dugova, što im je omogućavao Zakon o poreskom postupku i administraciji, a što su u velikoj meri i koristile.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво