Читај ми!

Sajam automobila žrtva krize

Zbog loše materijalne situacije u kojoj su se našli prodavci automobila, na proleće neće biti sajma automobila u Beogradu. Prodaja vozila pala za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prvi put od osnivanja 1938. godine na Beogradskom sajmu ovoga proleća neće biti sajma automobila. Tako je jednoglasno odlučila Asocijacija uvoznika vozila i rezervnih delova Srbije koja je potez prokomentarisala lošom materijalnom situacijom u kojoj su se našli prodavci automobila.

Uvoznici su izneli podatak da je prodaja u Srbiji pala sa 43.000 prošle godine na svega 29.000 automobila i lakih dostavnih vozila. Od kako je počela kriza otpušteno je nekoliko hiljada zapopslenih u tom sektoru, a zbog ekonomske krize zarada po automobilu svela se na nekoliko stotina evra.

U međuvremenu, država je uvela i ekološke takse koje za uvezene automobile dostižu i do 120 evra po toni.

"Mi smo jednoglasno doneli ovakvu odluku a to su svi članovi srpske asocijacije koja obuhvata 97 odsto uvoznika i mi nećemo učestvovati na beogradskom kar šou", kaže Miloš Petrović, predsednik Asocijacije uvoznika automobila i rezervnih delova Srbije.

Beogradski sajam žali zbog ovakve odluke i kaže da je Sajam posećivalo od 100 do 150 hiljada ljubitelja automobila i da su baš na njemu uvoznici prodavali i najviše automobila.

Na sajmu kažu da ove godine nisu ni došli do pregovora o ceni prostora, a da su uvoznici unapred otkazali.

"Očigledno je da su ostali troškovi sajamskog nastupa u ovoj krizi predstavljali problem za uvoznike i distributere jer su svhatili da u potpunosti ne mogu da ih i servisiraju", kaže direktor Sajma automobila Zoran Lupšić.

Najozbiljniji pad u prodaji ove godine imao je domaći "punto" koji je sa 12.000 prodatih automobiila pao na svega 5.000, što je pokazatelj da se čak i subvencionisani automobili loše prodaju.

Uvoznici kažu da će već sada početi razgovore sa Sajmom za nastup tek 2013. godine, kada će dobiti pomoć stranih fabrika za nastup.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво