Milanković na novoj novčanici

Portret Milutina Milankovića nalazi se na novoj novčanici od dve hiljade dinara. Novčanica će biti puštena u opticaj 30. decembra.

Na novoj novčanici od 2.000 dinara, koja je danas predstavljena, nalazi se portret Milutina Milankovića, proslavljenog svetkog naučnika srpskog porekla. Novčanica će biti puštena u opticaj 30. decembra.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić rekao je da je novčanica urađena po svetskim standardima, sa najsavremenijim elementima zaštite od falsifikovanja i da se uvodi da bi se olakšao platni promet u Srbiji.

"Novom novčanicom od 2.000 dinara smanjićemo ukupnu količinu novčanica u opticaju za oko 20 miliona komada, a samim tim i troškove izrade za oko 170 miliona dinara, olakšaćemo poslovanje novcem i popuniti postojeći prostor između apeona od 1.000 i 5.000 dinara", rekao je Šoškić.

Guverner je objasnio da se novom novčanicom ne povećava ukupan iznos novca u opticaju, već da se samo menja apoenska struktura.

"U trenutku kada je čitava evro zona u do sada nezabeleženoj krizi važno je da čuvamo naš dinar", rekao je Šoškić i podsetio da je dinar ove godine bio najstabilnija valuta u poređenju sa valutama zemalja u okruženju.

Generalni direktor Zavoda za izradu novčanica Milutin Ignjatović istakao je da nova banknota ima brojne zaštite od faslifikovanja, kao što su mašinski čitljivi elementi zaštite, OVD kinegram i vidljiva zaštitna vlakna, koji ovu novu novčanicu čine izuzetno teškom za falsifikovanje.

Ignjatović je naglasio da je nova novčanica po tehnološkim i dizajnerskim rešenjima na nivou evra i dodao da je u njenoj izradi učešće ručnog rada 72 odsto, a mašinskog svega 28 odsto.

Novčanica od 2.000 dinara prvi je potpuno novi apoen koji se pušta u opticaj posle više od sedam godina. Na naličju novčanice je figura Milankovića sa fragmentima stilizovanih prikaza iz njegovih naučnih dela.

Nova novčanica uvodi se u opticaj u trenutku kada su devizne rezerve NBS, prema oceni centralne banke, na zadovoljavajućem nivou i iznose 11,4 milijardi evra, a međugodišnja inflacija nastavlja da pada.

Biografija Milutina Milankovića

Milutin Milanković je bio astronom, geofizičar, klimatolog, matematičar, inženjer pronalazač, doktor tehnike, univerzitetski profesor i književnik. Rođen je u Dalju, a realnu gimnaziju završio je u Osijeku. Završio je Građevinski fakultet, a 1904. godine postao je doktor tehničkih nauka.

Po osnivanju Beogradskog univerziteta, Milanković je postao vanredni profesor primenjene matematike. U međuvremenu je izabran za redovnog člana SANU.

Njegova najznačajnija dela su "O primeni matematičke teorije sprovođenja toplote na probleme kosmičke fizike" i "Kanon osunčavanja Zemlje i njegova primena na problem ledenih doba".

Milanković se bavio suštinskim kosmičkim i ljudskim pitanjima, suncem i ledom, od čijeg međusobnog odnosa zavisi pojava i opstanak života u svemiru.

Matematički je objasnio uzroke, nastanak i trajanje ledenih doba na Zemlji, dokazao vezu između nebeske mehanike i klime na Zemlji i postavio teoriju pomeranja severnog Zemljinog pola.

Milanković je i tvorac dosad najpreciznijeg kalendara, u kojem je kalendarska godina svega dve sekunde duža od sadašnje tropske godine. Umro je u Beogradu 12. decembra 1958. godine, a po vlastitoj želji, njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Dalj, 1966. godine.

Novčanica na kojoj se nalazi njegov portret druga je po vrednosti, iza one od 5.000 dinara koja se koristi od 2003. godine i na kojoj je portret Slobodana Jovanovića.

U opticaju su i papirne novčanice od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000 na kojima su potreti Vuka Stefanovića Karadžića, Petra Drugog Petrovića Njegoša, Stevana Stojanovića Mokranjca, kao i Nikole Tesle, Nadežde Petrović, Jovana Cvijića i Đorđa Vajferta.

broj komentara 26 pošalji komentar
(subota, 24. dec 2011, 10:25)
Pavlović [neregistrovani]

izbor lika na novčanici

Čest je slučaj u svetu da se aktuelne ličnosti nalaze na novčanicama . Ako se prati Britanska funta , na novčanicama se čak može pratiti kako se sa godinama i starošću menja lik kraljice , a kod nas je ovo bila izuzetna prilika da se napravi atrakcija i napravi novčanica sa likom Novaka Đokovića . To bi bio gest koji bi zainteresovao čitav svet i napravio lepu reklamu za našu valutu i našu državu .

(subota, 24. dec 2011, 07:03)
anonymous [neregistrovani]

Miloš

tako je brate iz Hrvatske.Imamo mnogo više toga što nas spaja nego što nas razdvaja.Srećan ti Božić!Ziveo!
Pozdrav od pravoslavca iz Kruševca!

(petak, 23. dec 2011, 23:16)
Milankovic Nikola [neregistrovani]

Prezimenjak

E ovo je lepo, znam, i cuo sam od dede da mi Milutin dođe iskreno neki baš dalji rod, bas mi se sviđa ova novčanica lepog je dizajna skroz :D

(petak, 23. dec 2011, 22:37)
Никола [neregistrovani]

@anon - Biografija : Rođen u Dalju...

Некада Аустроугарска, данас Хрватска, сјутра ... Важно је шта су и како су се осјећали а не гдје су рођени.

(petak, 23. dec 2011, 22:37)
anonymous [neregistrovani]

novcanice

meni sve nase novcanice lice na bonove .

(petak, 23. dec 2011, 21:58)
anonymous [neregistrovani]

Hvala,hvala komsija!

Vreme je za konstruktivno susedstvo, ne moze se ziveti inace (barem ne bi trebalo). Da vidimo sta kaze vas "Kukuriku". Predsednik Josipovic, barem kod mene licno, ne izaziva antipatiju. Srecno sa novom ekipom!

(petak, 23. dec 2011, 21:18)
anonymous [neregistrovani]

Dalj

A da li znate da se u njegovom rodnom Dalju ne dozvoljava da ulica u kojoj je živeo nosi njegovo ime?

(petak, 23. dec 2011, 20:46)
anonymous [neregistrovani]

Лепо

Лепо је прочитати овакав коментар!Срећан Божић свима који га славе по Грегоријанском календару!

(petak, 23. dec 2011, 20:18)
anonymous [neregistrovani]

milutin milanković

Biografija : Rođen u Dalju...
Za mlađe srpske čitatelje, Dalj se nalazi u Hrvatskoj kod Osijeka.
Patrijarh srpski pokojni Pavle rođen je kod Miholjca u Hrvatskoj.
Nikola Tesla rođen je kod Gospića u Hrvatskoj.
Dakle, Hrvatska je domovina mnogih značajnih Srba i mi se takođe ponosimo njima i dragi su nam iskreno. Mi smo ipak slavenska braća, samo nas crkve razdvajaju, nažalost.
Čestit Božić 25. decembra po novom kalendaru svima! Pozdrav iz Hrvatske s novom lijevo-liberalnom vladom. Valjda će nam svima biti bolje.

(petak, 23. dec 2011, 18:32)
anonymous [neregistrovani]

razlozi

"Komunisti su, medjutim, Milankovica skoro potpuno ignorisali iz ideoloskih razloga" ... hajde molim te objasni te "ideološke razloge" ?! ... hajde ljudi malo ozbiljnosti !