Читај ми!

Grejanje na drva najjeftinije

Iako je većina toplana već poskupela grejanje, u nekim gradovima nove cene se tek očekuju. Pored struje, mnoga domaćinstva prinuđena su da se vrate grejanje na čvrst ogrev. Najtraženija su drva, jer se cene nisu mnogo menjale od prošle godine.

Većina toplana poskupela je grejanje u oktobru ili novembru. Od danas poskupljuje i u Nišu, Zrenjaninu, Novom Sadu, a najavljuju i u Čačku.

Grejanje na gas i lož ulje je već preskupo. Pored struje, mnoga domaćinstva vraćaju se ponovo grejanju na čvrst ogrev. Snabdevači kažu da su najtraženija drva, jer se cene nisu mnogo menjale od prošle godine.

U odnosu na prošlu godinu, stovarišta ogreva dobro su snabdevena. Drva, zatim domaćeg, ali i uvoznog uglja ima u dovoljnim količinama. Međutim, zbog besparice, snabdevači se žale na manji promet.

Tomislav Paunović sa stovarišta "Kopaonik ogrev Beograd" rekao je da je prodaja u količini smanjena za oko 15 do 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a po broju kupaca je otprilike ista.

"Uglavnom, veća je potražnja drva u odnosu na prošlu godinu verovatno zato što su cene ostale skoro iste", naveo je Paunović.

Velinka Krtinić iz stovarišta "Ogrev Zrenjanin" kaže da, s obzirom na poskupljenja gasa i plina, građani su još prošle godine, a ove pogotovu prešli na alternativna goriva, najviše na ugalj i drva.

Ogrevno drvo se bolje prodaje, jer je jeftinije od uglja, a i cene se nisu mnogo menjale od prošle godine. U Beogradu i većim gradovima kubik košta oko pet hiljada. U manjim mestima cene su nešto niže, a u jugoistočnoj Srbiji se može naći upola jeftnije ako kupac sam seče i ima sopstveni prevoz. U Jagodini je potražnja tokom novembra udvostručena.

I građani potvrđuju da im se grejanje na drva mnogo više isplati. Oni navode da ih drva za jednu grejnu sezonu koštaju isto kao grejanje na gas za jedan mesec.

Kako bi privukli kupce i povećali promet, snabdevači nude ogrev na rate. Od Nove godine ponovo će početi i prodaja preko sindikata. Građani ugalj i drva tako mogu otplaćivati na 12 rata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи