Lečenje uz privatno osiguranje

Sve više osiguravajućih kuća u Srbiji, i pored visoke cene, nudi polise privatnog zdravstvenog osiguranja koje pokriva pune cene lečenja bez participacije. Obavezno osiguranje pokriva sve manje usluga.

Iako privatno zdravstveno osiguranje spada u red najskupljih osiguranja, sve više osiguravajućih kuća i u Srbiji nudi takve polise.

Sa druge strane i država najavljuje da će već od iduće godine građanima ponuditi da umesto plaćanja participacije, uplaćuju dobrovoljno osiguranje koje će pokrivati punu cenu lečenja.

Kada predajemo zdravstvenu knjižicu, najčešće čujemo i reč participacija. Obavezno zdravstveno osiguranje koje se zaposlenima svakog meseca odbija od plate, poslednjih godina pokriva sve manje usluga.

Jedini način da ubuduće bez novčanika idemo kod lekara uskoro bi mogao da bude uplata dopunskog ili privatnog zdravstvenog osiguranja.

To, međutim, ne znači da će osnovna stopa doprinosa za zdravstvo biti manja.

"Ne može biti govora o smanjenju stope doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, taj će se princip nastaviti, a plaćanjem premija osiguravajućim društvima građani će se opredeljivati za programe koje nude osiguravajuće kuće", kaže Zorica Pavlović iz Ministarstva zdravlja.

Dok iz prosečne bruto plate, u džep zaposlenog stigne 38.000 dinara, u fond zdravstva, ode 4.700 dinara. Ako bi toliko uplatio u privatnu zdravstvenu polisu, pacijent bi imao pokriće troškova lečenja, do 10.000 evra.

Uz znatno veću uplatu, osiguravajuće kuće, pacijentu nude pokriće i do 100.000 evra.

U skladu sa standardom građana 

"To zapravo predstavlja godišnji budžet koji on iscrpljuje korišćenjem zdravstvenih usluga, kod paketa koji pokriva troškove vanbolničkog lečenja taj paket se kreće 1.000, 1.500 do 2.000 evra", kaže Gordana Bukumirić iz "Unika osiguranja".

Za najjeftiniji paket osiguranja treba izdvojiti 14 evra mesečno. Za sada četiri osiguravajuće kuće, nude klasično zdravstveno osiguranje i prodale su oko 12.000 takvih polisa.

Čak 700.000 građana uzelo je polisu koja obezbeđuje naknadu troškova, samo u slučaju hirurških intervencija ili oboljevanja od teških bolesti.

"Ono što je činjenica je da su osiguravajuće kuće donele te programe u skladu sa životnim standardom u Srbiji, u skladu sa primanjima ljudi jel, iluzorno je praviti polise na milionske iznose", kaže direktor "Basler osiguranja" Vladimir Medan.

Sa polisom privatnog osiguranja lečenje je moguće samo u ustanovama sa kojima osiguranja imaju ugovore, u toj mreži, zavisno od kompanije je i do 200 zdravstvenih ustanova, uglavnom privatnih, a među njima su i VMA i beogradska porodilišta.

Te ustanove u obavezi su da pacijenta prime najduže za tri dana, dok čekanje na pregled ne sme biti duže od 15 minuta.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. dec 2011, 07:04)
Jožef [neregistrovani]

4700 din od 25 000 ????

fenomenalna matematika ...dođe mi da slomim sam sebi kičmu od hrabrosti .
Al ako krenem s računicom da je prosečna plata 25 000 din i ako uzimam u obzir da neke ipak plaćaju doprinose - onda dođe mi da ne slomim sebi svoju kičmu . Nesmem ni da pomislim da jedno 25 % njih hladnokrvno mogu da se razbole kad god im ćefne a ostalih 75 % će biti primorani da sklope ugovr sa srećom i nesrećom pa šta bude . Maštate mnogo to je Vaš problem a uzput nam naplaćujete tu vašu maštu umesto da počinjete da ćutite i da pređete na delo . Aktuelna vlast sa nesposobnom vladom svojom prvo je rasturao i razprodao sve maltene da ne kažem banditima - i sada nakon 20 god setili se da kopiraju neke zakone EU . Sada - kada već nije pitanje ko je bolestan ili ko je zdrav nego je pitanje ko će da crkne i ko neće od Vaše mašte i statistike .

(nedelja, 11. dec 2011, 22:46)
anonymous [neregistrovani]

a nije obaveznog

Pa da ne moramo po sili zakona da uplacujemo obavezno drzavno zdravstveno osiguranje, eto dolaya da bi za te pare mogli bi da se lecimo dostojanstveno. Ako covek plati i jedno i drugo moze da se razboli od gladi.