Читај ми!

Briga za starost

Sve oštrije reforme sistema državnih penzija odražavaju se na povećanje prodaje polisa životnog osiguranja. Srbija sa 12 evra po stanovnika uloženih u to osiguranje, zaostaje za zemljama u okruženju.

Uprkos krizi, ove godine u Srbiji beleži se blagi rast prodaje polisa životnog osiguranja. Sve oštrije reforme sistema državnih penzija u evropskim zemljama, ali i kod nas, traže da se o dodatnim prihodima u starosti na vreme razmišlja.

Minja Guberinić je 15 godina uplaćivala životno osiguranje, čim je dobila isplatu, deo novca odvojila je za novu polisu, od koje će kaže, korist imati njemi potomci.

"Biti osiguran, prvenstveno znači biti odgovoran, tako da čovek bez obzira na primanja treba da misli na svoje najbliže za slučaj nesreće da im obezbedi neku sigurnost", kaže Minja Guberenić.

Sve češće je kod životnog osiguranja predviđena isplata gotovine u slučaju teške bolesti. Na primer, ako se žena u 45. godini obaveže da narednih 20 godina uplaćuje po 250 evra, imaće garantovanih 4.600 evra, u slučaju da oboli ili umre. Ako strada nesrećnim slučajem iznos može biti i utrostručen. Posle 20 godina uplate, osigurana suma uvećava se za dobit kompanije - za oko 40 odsto.

U osiguravajućim kućama sumnjaju da ljudi nemaju para za uplate životnog osiguranja. Prema rečima Gordane Marinković iz "Dunav osiguranja", to demantuju činjenice.

"Sedam milijardi evra se nalazi na štednji u bankama i to je ono što se vidi, tri milijarde je, kažu oni koji poznaju tu materiju, skriveno ali postoji. Dnevno potrošimo tri miliona evra za cigarete, znači mi moramo približiti životno osiguranje građanima", rekla je Marinkovićeva.

Za životno osiguranje trošimo koliko i za igre na sreću. Sa 12 evra po stanovniku uloženih u životnu polisu, zaostajemo i za komšijama, dok je taj prosek u Evropskoj uniji oko 1.400 evra.

Sa krizom, kod nas je rastao i broj onih koji su suočeni sa problemom uplata, otkupili polisu, i vratili uloženo.

Dragan Filipović, iz "Viner štediše osiguranja" očekuje će broj osiguranika porasti.

"Može se očekivati da će broj osiguranika u u ovoj godini, u odnosu na prošlu, biti veći, što znači da je priliv novih polisa veći nego što je otplata kroz otkup osiguranja", kaže Filipović.

Procenjuje se da je 13, većinom stranih osiguravajućih kompanija kod nas do sada uspelo da proda oko 350 hiljada polisa. Poređenja radi, osamdesetih godina u ondašnjoj Jugoslaviji samo je "Dunav osiguranje", imalo je milion i 600 hiljada vlasnika životne polise.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво