Читај ми!

Kada sud izbacuje stanare

Raskid ugovora o zakupu sa nesavesnim podstanarima jedino moguć u sudskom sporu. Tužena strana, neretko, izbegava ročišta i tako produžava postupak.

Često se priča o problemima podstanara, gazdama koji ih preko noći izbacuju na ulicu, a mnogo ređe o problemima stanodavaca. Kada zakupci odbijaju da se isele jedni način za raskid ugovora o zakupu je sudski spor, koji može da traje i godinama.

Gordana Miletić koja živi i radi u Australiji, došla je u Srbiju da bi iselila podstanare koji, kako kaže, ne samo što nisu redovno plaćali kiriju i režije, već su ruinirali i kuću.

Pošto zakupci odbijaju da se isele, obraća se nadležnom sudu, podnosi dokaze da je vlasnik kuće. Kako se sudskom postupku ne vidi kraj, iznajmljuje privatno obezbeđenje koje iseljava podstanare.

"Morala sam da preuzmem stvari u svoje ruke da kuća ne bi izgorela, jer onda bih ostala bez ičega, jer sam već ostala bez posla u Australiji. Ili sam morala da se odreknem svoje imovine koju sam nasledila od majke, što je za mene bilo neprihvatljivo", kaže Gordana Miletić.

Kako raskinuti ugovor o zakupu kada su podstanari nesavesni? Jedini način je sudski spor, koji često traje godinama. Tužena strana, neretko, izbegava ročišta i tako produžava postupak.

"S obzirom na to da postupci dugo traju i da se saslušavaju bespotrebni svedoci, onima koji ne plaćaju zakup za stan više se isplati da četiri do pet puta godišnje plate advokata nego da redovno plaćaju mesečni zakup", kaže advokat Goran Savićević.

Agenti za nekretnine kažu da su problemi sa nesavesnim zakupcima česti, zbog čega je opreznost neophodna. Agent za nekretnine Aleksandra Kon savetuje stanodavcima da od onoga kome izdaju stan obavezno traže ličnu kartu, zatim zdravstvenu knjižicu kako bi se uverili da je zaposlen i kako bi proverili da li je zaposlen tamo gde tvrdi da radi.

"Upoznajte se sa njegovom porodicom, tražite da vam obavezno svakog meseca dostavi dokaze da je platio telefon, struju, infostan, jer tako će ukazati na ozbiljnost posla koji ste ugovorili", kaže Aleksandra Kon.

Od Nove godine, kada stupe na snagu novi zakoni o parničnom postupku i izvršenju, sudski postupci trebalo bi da traju mnogo kraće, baš kao i čekanje na izvršenje pravosnažne presude.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво