Читај ми!

Prevencija - lek za rak prostate

Jedna od najčešćih bolesti muškaraca je rak prostate, a među obolelima je sve više mlađih muškaraca. Na Urološkoj klinici Kliničkog centra Srbije, pacijentima je od skoro pored klasične dostupna i intervencija bez noža.

Rak prostate je jedna od najčešćih bolesti muškaraca dok je među obolelima sve više mlađih muškarca. Pacijentima sa ovim problemom na Urološkoj klinici Kliničkog centra Srbije, je od skoro pored klasične dostupna i intervencija bez noža.

Od bivših jugoslovenskih republika ona se radi jedino u Sloveniji i Srbiji.

Đorđe Pavlović iz Obrenovca dokaz je da je rak izlečiv kada se otkrije na vreme. Nedavno je laparaskopski operisan a izlečio se zahvaljujući redovnim kontrolama.

"Lekar me poslao na ultrazvuk i tamo su videli da je prostata malo uvećana. Poslali su me kod urologa, ustanovljen je rak i došlo je do operacije" kaže Đorđe Pavlović, pacijent.

Laparaskopska operacija se obavlja kroz pet otvora kroz koje se ubacuju instrumenti pomoću kojih se izvodi operacija. Hirurg nema dodira sa organima, a ceo proces prati se na ekranu.

"Nakon ovog zahvata praktično nema ožiljaka a i gubitak krvi je znatno manji. Sve se odvija pod kontrolom oka, pod kamerama. Oporavak pacijenta je znatno brži, čak posle šest dana ih puštamo kući." rekao je dr Dejan Đorđević, Klinika za urologiju KCS-a.

Posle karcinoma pluća, rak prostate je najučestalije maligno oboljenje kod muškaraca i često ne daje nikakve znake upozorenja.

Dr Ivan Vuković Klinika za urologiju KCS-a kaže da je neophodno što ranije javljanje lekaru u vidu preventive i ranog otkrivanja karcinoma prostate. "Svaki muškarac bi posle 50. godine već trebao da uđe u tu proceduru provere,da se javi svom lekaru opšte prakse ili urologu koji će uraditi određene testove".

Pacijenti koji ne smeju da se podvrgnu ovoj intervenciji su oni koji su nedavno imali moždani udar ili infarkt srca. Ono što posebno zabrinjava jeste da se čak dve trećine obolelih lekaru javlja tek kada bolest uzme maha. Kao osnovne razloge nemarnosti muškaraca prema svom zdravlju lekari navode stid i strah.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво