Slava Kosovske Mitrovice

Obeležavanje Mitrovdana, gradske slave Kosovske Mitrovice, počelo prazničnom liturgijom i litijom, koja je prošla ulicama severnog dela grada.

Liturgijom, koju su u crkvi Svetog Dimitrija služile vladika raško-prizrenski Teodosije i vikarni episkop lipljanski Jovan, počelo je obeležavanje gradske slave Kosovske Mitrovice.

Posle službe u crkvi, ulicama severnog dela grada prošle su litije, a građani su se zaustavili ispred barikada na glavnom mostu na Ibru.

Litija se zaustavila i ispred spomenika ruskom konzulu Grigoriju Stepanoviču Ščerbinu, gde je održan pomen svim stradalim na Kosovu i Metohiji.

Sečenje slavskog kolača obavljeno je na trgu Šumadija, gde je vladika Teodosije zahvalio brojnim gostima.

Sveštenik Radomir Nikčević, iz Podgorice, preneo je blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

"Mitropolit mi je rekao da vam kažem da on blagosilja ne barikade kao barikade nego kao poslednje rovove koje imamo, kao poslednju liniju odbrane vas ovde i celog naroda", rekao je Nikčević i ocenio da stradanja Srba "mnogi ne razumeju".

Nakon obraćanja na trgu priređen je slavski ručak kome su prisustvovali mnogobrojni gosti iz Crne Gore i Republike Srpske.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 08. nov 2011, 20:30)
Tanja iz Kalifornije [neregistrovani]

Svim Srbima i

vernicima u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohiji zelim da cestitam slavu i da je proslave na najbolji moguci nacin. Ne dajte se!