Читај ми!

Protest u Banji Koviljači

Zbog velikog priliva emigranata, građani Banje Koviljače zatražili su, na protestu u centru grada, da Centar za azil bude izmešten iz tog turističkog mesta. Roditelji poručili da od ponedeljka neće slati decu u školu.

Oko 2.000 građana na protestnom skupu u Banji Koviljači zatražilo je izmeštanje svih ilegalnih imigranata i azilanata, kao i Centra za azil iz tog turističkog mesta.

Na skupu simbličnog naziva "Ko je sledeći" govorili su nezadovoljni građani i predstavnici turističkih i zdravstvenih radnika,  zainteresovanih za rešavanje problema nekontrolisanog priliva imigranata u Banju Koviljaču.

Upućen je javni poziv ministru unutrašnjih poslova Ivicu Dačiću i komesaru za izbeglice Republike Srbije Vladimiru Cuciću da dođu u Banju Koviljaču i sa meštanima razgovaraju o rešavanju tog problema. Dogovoreno je da roditelji, zbog sigurnosti, od ponedeljka ne puštaju decu u školu.

Na transparentima je između ostalog pisalo "Đuroviću, znaš li gde je Koviljača", "Dačiću, bio si na otvaranju Centra, dođi i na zatvaranje", "Bezbedan život za našu decu", "Koviljača nije na prodaju".

U Banji Koviljači je od ranog jutra bio primetan veći broj policajaca, a skup je protekao bez incidenata.

Predstavnik građana Miladin Milić rekao je da se traži izmeštanje Centra za azil iz Banje Koviljače, kao turističkog mesta, jer je onemogućen njegov dalji turistički razvoj.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Banje Koviljače Miroslav Vukosavljević pozvao je nadležne da dođu u Banju Koviljaču, da bi pronašli odgovarajuće rešenje koje bi zadovoljilo meštane i koje istovremeno ne bi bilo na štetu ugleda Srbije u svetu.

Neposredni povod održavanja mitinga je slučaj silovanja državljanke Velike Britanije prošlog četvrtka, za koje je osumnjičeno petoro imigranata iz Avganistana.

Prema poslednjim podacima policijske stanice u Loznici, trenutno van Centra za azil u Banji Koviljači, koji ima 80 mesta, boravi više od 2.500 azilanata iz Afrike i Azije.

Lokalne vlasti su se u nekoliko navrata obraćali za pomoć Komesarijatu za izbeglice Srbije i premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, ali pošto konkretnih koraka nije bilo, građani su se sami organizovali.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je pre nekoliko dana da će policija učiniti sve da obezbedi javni red i mir u Banji Koviljači koja ima problema sa velikim brojem azilanata iz Afrike i Azije, ali da je Srbija u obavezi da obezbedi prihvatilište za azilante.

Dačić je tada rekao da je, prema međunarodnim konvencijama, Srbija u obavezi da obezbedi boravak azilanata, navodeći da je pravo na azil jedno od osnovnih ljudskih prava.

Ministar je naveo da je neophodno otvoriti još prihvatilišta za azilante kako bi se ravnomerno rasporedili na teritoriji Srbije, ali da oni ne mogu biti proterani iz zemlje.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво