Читај ми!

Čestitke za Kurban bajram

Uoči proslave Kurban bajrama, beogradski muftija Muhamed Jusufspahić čestitao svim muslimanima Srbije uz očekivanje da će oni "pripadati svojoj veri i poštovati državu u kojoj žive". Glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić, u bajramskoj čestitci, poručio da se praznik dočekuje u znaku inicijative za objedinjavanje islamske zajednice.

Beogradski muftija Muhamed Jusufspahić čestitao je Kurban bajram svim muslimanima Srbije uz očekivanje da će doći do sporazuma kojim će muslimani "i pripadati svojoj veri i poštovati državu u kojoj žive".

Jusufspahić je naveo da će bajramska molitva, Bajram namaz, biti održana sutra ujutru u sedam časova u Bajrakli džamiji i pozvao vernike da se, zbog radova na džamiji, preorijentišu na lokalne objekte, na Paliluli, u Zemunu i na Novom Beogradu, gde će takođe biti obavljene molitve.

I glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić čestitao je muslimanima Kurban Bajram, porukom da se ove godine on dočekuje u znaku inicijative za objedinjavanje jedinstvene islamske zajednice.

"Jedinstvena islamska zajednica predstavlja stožer svih muslimana i jedan je od stubova stabilnosti države i društva", navodi se u Zukorlićevoj bajramskoj poruci, i dodaje da takva islamska zajednica predstavlja garant protiv zloupotrebe vere u svrhu nasilja.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović čestitala je svim vernicima muslimanske veroispovesti Kurban Bajram, ističući da je taj veliki praznik korak na putu tolerancije, sloge, razumevanja i međusobnog poštovanja.

"Želim da praznik obeležite u radosti, miru i dobrom zdravlju, sa svojim porodicama i prijateljima", poručila je Đukić Dejanović u čestitki koju je uputila u svoje i ime svih narodnih poslanika.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković čestitao je Kurban Bajram i poželeo da svaki pojedinac i porodica ovaj praznik dočekaju i provedu u miru, zadovoljstvu i međusobnoj slozi i ljubavi.

"Neka osećanja, koja prate veliki praznik, probude u svakom muslimanu uverenje da samo udruženim naporima možemo doprineti da se u Srbiji kao zajedničkoj državi poštuju kulturne i verske različitosti", navedeno je u čestitki.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini. Kurban bajram (ili Dan žrtve) obeležava se dva meseca i 10 dana posle Ramazanskog bajrama. Kurban bajram, koji se proslavlja četiri dana, naziva se i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće Kabe u Meki.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара