Читај ми!

Poklanjanje znanja i pameti

Kada je reč o odlivu mozgova, od Srbije je gora samo Gvineja Bisao, pokazuje istraživanje američke Agencije za međunarodni razvoj. Po povratku sa školovanja iz inostranstva, mladi ponovo odlaze jer ovde ne mogu da nađu adekvatan posao.

Srbija je u samom svetskom vrhu po odlivu mozgova, pokazuju istraživanja međunarodnih organizacija. Prema poslednjem istraživanju američke Agencije za međunarodni razvoj, od Srbije je, kad je reč o odlivu mozgova, gora samo Gvineja Bisao.

Ništa bolji plasman Srbija nema ni na listi Svetskog ekonomskog foruma – broj mladih i pametnih ljudi koji odlaze veći je samo u Bosni i Hercegovini, Kirgiziji i Svazilendu.

Stručnjaci napominju da je važno da matica održi vezu sa onima koji odlaze, a da se onima koji ostaju obezbede što bolji uslovi za rad.

Ana Pantelić je diplomirala i magistrirala međunarodnu politiku u Americi. Po povratku u Beograd, konkurisala je mnogo puta za posao, međutim, bez uspeha. Odustala je i od traženja posla u struci. Uskoro, teška srca, kaže, ponovo napušta Srbiju.

"Čovek dođe sa željom da uradi nešto pozitivno i konkretno, da unese neke novine, da promeni neke stvari. Nikoga nisam poznavala, nije nikog bilo da me preporuči, to je nešto što nisam očekivala", kaže Ana Pantelić i dodaje da je mislila da će njeno znanje i iskustvo više da se ceni.

Od stipendista Fonda za mlade talente, koji po ugovoru moraju da provedu pet godina u zemlji, posao nađe manje od polovine.

"Imamo dobru saradnju sa Nacionalnom službom za rad, ali u ovu priču treba da se uključe i druga ministarstva, resorna, poput Ministarstava za rad, prosvetu i nauku", kaže Miloš Radosavljević iz Ministarstva omladine i sporta.

Neophodna sistemska rešenja

Radosavljević kaže da se partneri traže i u domaćim i u stranim kompanijama.

Iako pomaka ima, uglavnom je reč o usamljenim slučajevima, jer sistemskog rešenja i dalje nema, kažu u nevladinom sektoru. Vladina Strategija naučnog razvoja primenjuje se delimično, jer se čeka donošenje Akcionog plana.

"Poslednje istraživanje koje smo radili, a još je u toku, pokazuje da 45 odsto njih razmišlja da živi u inostranstvu", kaže Tanja Pavlov iz "Grupe 484".

U Ministarstvu prosvete i nauke kažu da tako veliki i složen problem ne mogu da reše sami. Fakulteti su, kažu, i dalje zatvoreni za prijem novih predavača.

"I da smo bogatija zemlja ne bismo smeli dozvoliti sebi takav luksuz da veliki broj naučnika ne učestvuje u doktorskim studijama. Preduzimamo mere, otpor je veliki, svako čuva svoj monopol, ne postoji svest koliko je to veliki i važan problem", kaže Radivoje Mitrović iz Ministarstva prosvete i nauke.

Na planu povezivanja sa dijasporom, kažu, učinjeno je dosta. Od januara je pokrenuto više od sedam stotina projekata, u kojima su učestvovali i naši stručnjaci iz inostranstva.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво