Uskoro o izmenama pravilnika o Internetu

Republička agencija za telekomunikacije će u narednih nekoliko dana doneti odluku o mogućim izmenama ili povlačenju Pravilnika o načinu kontrole Internet komunikacija, posle kritika više državnih i nevladinih organizacija i medijskih udruženja.

Zaštitnik građana Saša Janković kazao je da su mu čelnici Ratela najavili da će Upravni odbor te agencije razmotriti njegove preporuke.

Zaštitnik građana nije želeo da otkrije šta je predložio direktoru i predsedniku Upravnog odbora Ratela, Milanu Jankoviću i Jovanu Radunoviću, jer će "javnost biti obaveštena o tome nakon što Ratel donese odluku".

Janković je 30. jula saopštio da je počeo da razmatra da li pravilnik o načinu kontrole komunikacija preko Interneta može da ugrozi Ustavom garantovana prava građana.

Sa čelnicima Ratela sastao se i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji je posle sastanka kazao da je "stekao utisak da je Ratel spreman da prihvati sugestije stručne i šire javnosti i obustavi primenu pravilnika do donošenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", ali i da "ne može da tvrdi" da će Ratel tako postupiti.

Pravilnikom je predviđeno da Internet operateri o svom trošku oforme deo sistema za zakonom dozvoljeni nadzor telekomunikacija i da državnim organima pruže informacije o pretplatnicima i omoguće im da presreću razgovore i elektronsku poštu.

Postoje i odredbe o obavezi Internet provajdera da nadležnim službama, policiji ili Bezbednosno-informativnoj agenciji omoguće potpuno autonomno posmatranje Internet aktivnosti pretplatnika i preusmeravanje dolaznog i odlaznog saobraćaja.

Poverenik je i ranije upozoravao da primena takvog pravilnika može da dovede do zloupotreba, jer Srbija još nema zakon o zaštiti podataka o ličnosti ni funkcionalne mehanizme zaštite prava na tajnost podataka.

Ukoliko se primena pravilnika ne obustavi, prava građana mogu se zaštiti i unošenjem odredbi koje bi isključile kontrolu komunikacija građana bez sudskog naloga, naveo je Šabić.

Na Pravilnik su do sada reagovali i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, novinarska udruženja i druge organizacije i stručnjaci, a Beogradski centar za ljudska prava najavio je da će pokrenuti inicijativu za ocenu ustavnosti tog pravilnika, ukoliko ga Ratel ne povuče.

Vlada Srbije je 17. jula uputila Skupštini Srbije Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи