Читај ми!

Donacija opreme za prevenciju raka

Ginekološko-akušerskoj klinici KBC-a uručena je najsavremenija oprema za dijagnostifikovanje raka grlića materice vredna više od 90.000 dolara. Ta bolest je drugo po učestalosti maligno oboljenje žena u Srbiji.

U cilju doprinosa nacionalnoj kampanji u borbi protiv raka grlića materice, američka kompanija "Holodžik" i njen distributer za Srbiju "Timko" poklonili su Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Srbije (KCS) najsavremeniju dijagnostičku opremu vrednu oko 90.000 dolara.

U prisustvu ministra zdravlja Zorana Stankovića, vrednu donaciju je u Dekanatu medicinskog fakulteta direktoru Kliničkog centra Srbije Đorđu Bajecu simbolično  uručila ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik.

Bajec je precizirao da je poklonjena dijagnostička oprema i materijal zapravo sistem "Thin Prep T2000" za pripremu uzorka za analizu sa 5.000 komada test-setova za uzimanje uzorka, a prezentaciju sistema "Nova tehnologija u skriningu raka glića materice" održao je izvršni direktor "Holdžika" Džek Kaming.

Direktor Kliničkog centra podsetio je da je rak glića materice drugo po učestalosti maligno oboljenje žena u našoj zemlji.

"Srbija se prema stopi incidence raka grlića materice nalazi na čevrtom mestu u Evropi, što nabavku nove opreme čini još značajnijom. Nadam se da ćemo i na ovaj način pomoći borbi za zdravlje žena u Srbiji", poželeo je Bajec uz zahvalnost donatorima.

Da Srbija već sprovodi nacionalni program protiv raka grlića materice podsetio je i ministar Stanković i skrenuo pažnju na važnost prevencije protiv opake bolesti koja sve češće uzima danak u ljudskim životima.

"Ovo je veliki doprinos za zdravstvo Srbije. Važno je istaći i mogućnost uštede koju primena ovog aparata, prvog ove generacije kod nas, uzrokuje", naglasio je ministar zdravlja.

Direktor GAK-a Aleksandar Ljubić dodao da donacijom ne dobija samo ustanova na čijem je čelu, već da njen najveći efekat leži u podizanju svesti o tom problemu u Srbiji, dok je Meri Vorlik insistirala na komercijalnom i političkom značaju tog projekta.

"Donacija kojom će biti spaseni životi mnogih žena sigurno će ugraditi još jednu 'ciglu' u već jak 'most' koji povezuje naše dve nacije. Aktivnosti poput ove stvaraju dugotrajne veze među narodima i sigurna sam da će ovo biti jedna od centralnih tačaka prijateljstva Srbije i Amerike u decenijama koje slede", zaključila je Vorlikova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво