Livnica zagađuje naselje

Otrovnim gasovima fabrike obojenih metala "034" ozbiljno je ugroženo zdravlje ljudi, a otpad zagađuje zemlju i vodu. Građani Iline Vode od 2000. godine vode borbu sa livnicom ali se problem ne rešava, upozoravaju ekolozi.

Predstavnici "Eko mreže" iz Kragujevca navode da se gasovima iz livnice zagađuju vazduh, zemlja i voda, a samim tim i zdravlje građana, pa pozivaju lokalne vlasti i poslanike iz tog grada da se uključe u rešavanje problema u naselju Ilina Voda.

Predsednik Udruženja građana "Eko park-Ilina voda" Slađan Rakić, rekao je da građani još od 2000. godine "vode borbu sa livnicom, ali se problem ne rešava" i da livnica poslednjih meseci "još intenzivnije" ispušta otrovne gasove u vazduh.

"U preduzeću se redovno obavljaju analiza otpadnih gasova i kontrole ekološke inspekcije. Ponekad dolazi do "izvesnih iskakanja u odnosu na propisane parametre", ali se u livnici preduzimaju sve mere da se spreče eventualni akcidenti." izjavio je direktor livnice Jovan Aleksić.

Aleksić je naglasio i da je livnica investirala u nabavku savremenih filtera i da je radnicima naložen pojačan oprez i disiplina kako bi se otklonila mogućnost za povećano zagađenje.

Mreža od 18 nevladinih organizacija koje se bave ekologijom tražiće da se formira posebno telo za zaštitu životne sredine, grad će raspisati konkurs za projekte, a ekološki dinar koji se plaća prilikom registracije vozila usmeriće se za rešavanje problema u oblasti ekologije najavio je predsednik "Eko mreže" Kragujevca Milisav Pajević.

Preko puta Livnice obojenih metala "034" koja se nalazi u delu industrijske zone, na 100 metara od prvih kuća i obdaništa u naselju Ilina Voda, nalazi se park koji su građani uredili i pretvorili u eko oazu sa mini zoo-vrtom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво