Читај ми!

Sporazum o verskoj službi u Vojsci

Posle više od šest decenija, u Vojsku Srbije vraćena verska služba i vojni sveštenici sa oficirskim činom. Sporazum potpisali predstavnici šest tradicionalnih crkava i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Verska služba i vojni sveštenici sa činom oficira biće vraćeni u Vojsku Srbije posle 66 godina, utvrđeno je danas potpisivanjem sporazuma šest tradicionalnih crkava i verskih zajednica s Ministarstvom odbrane Srbije.

Sporazum su potpisali ministar odbrane Dragan Šutanovac i predstavnici verskih zajednica - beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, biskup Samuel Vrbovski, episkop Ištvan Čete Semeši, predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak i biskup Arpad Dolinski.

Šutanovac je, posle potpisivanja sporazuma u Velikoj ratnoj sali Vojske Srbije, rekao da je izuzetno zadovoljan što se verska služba posle 66 godina vraća u vojsku.

"Danas smo pristupili činu koji vraća tradiciju srpskoj vojsci na moderan i savremen način, koji, pre svega, poštuje pripadnike Vojske Srbije, i to one koji se nalaze na najtežim zadacima i kojima je najviše vere potrebno", rekao je ministar.

Kako je naveo, činjenica da je sa svim verskim zajednicama u Srbiji potpisan sporazum govori da Vojska Srbije živi i želi da nastavi taj život tako što će poštovati prava svih građana Srbije i pripadnika vojske.

"Ovo danas je mali čin, ali ono što će uslediti – uvođenje verske službe i uvođenje prvih oficira u Vojsku Srbije, biće nagrada za sve što smo učinili, jer to je nasušna potreba običnog vojnika za koje moramo imati razumevanja", istakao je Šutanovac.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković rekao je da će potpisivanje sporazuma o vraćanju verske službe u vojsku biti "još jedan doprinos razvoju ljudskih prava, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost".

Vladika Porfirije naglasio je da vojska postoji pre svega da brani, propoveda, svedoči i sačuva mir.

"Čovek pored svih drugih potreba ima potrebu i za metafizičkim uporištem, odnosno, potrebu za Bogom", rekao je vladika.

Kako je objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve, vojni sveštenici imaće oznake na reveru - pripadnici SPC imaće krst sa trolistom, rimokatolici latinski krst, Jevreji Davidovu zvezdu, vojni imam imaće polumesec, a pripadnici evangelističkih i reformatorskih crkava krst u ruži.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи