Читај ми!

Efikasnija borba protiv raka

U Srbiji bi za godinu dana trebalo da počne program skrininga u oblasti kolorektalne hirurgije, kaže predsednik Evropskog udruženja kolorektalnih hirurga Zoran Krivokapić. Ukoliko osobe od 50 do 70 godina starosti jednom godišnje pregledaju stolicu, smrtnost od karcinoma debelog creva smanjiće se za više od 10 odsto, kaže Krivokapić.

Predsednik Evropskog udruženja kolorektalnih hirurga prof. dr Zoran Krivokapić očekuje da će za godinu dana u Srbiji zaživeti nacionalni program skrininga u toj oblasti, od koga će velike koristi imati i pacijenti i država.

"Ukoliko skrining bude populacioni - da svi ljudi starosti između 50 i 70 godina jednom godišnje obave pregled stolice, a potom, ukoliko neka osoba bude pozitivna obavi i kolonoskopiju, može se očekivati da će se za desetak godina smrtnost zbog karcinoma debelog creva smanjiti za više od 10 odsto, rekao je Krivokapić za RTS.

Osim toga, kako navodi, pacijenti će biti u ranom stadijumu bolesti, kada je bolest potpuno izlečiva.

Krivokapić dodaje da se pravi program realizacije skrininga, na kome se radilo desetak godina i koji je pomogla Evropska unija. Prema njegovim rečima, danas postoji mnogo slučajeva te bolesti u srednjem ili odmaklom stadijumu, zbog čega se troši mnogo sredstava i citostatika.

"Statistički podaci koji se odnose na tu bolest u Srbiji loši, ali nisu najlošiji u Evropi i svetu", ističe Krivokapić. Krivokapić navodi da u Srbiji ima oko 4.500 operisanih bolesnika od karcinoma debelog creva, a da oko 2.000 njih umire.

"To znači da ima oko 45 do 48 novoobolelih na 100.000 stanovnika, dok je u Evropi taj broj znatno veći i kreće se od 60 do 65", precizirao je Krivokapić.

"Čak i u SAD, gde je razvijena tehnologija i postoje skrininzi, postoji oko 50 novoobolelih na 100.000 stanovnika", rekao je Krivokapić, dodajući da je reč o bolesti razvijenog sveta, kojoj se mora stati na put.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво