Читај ми!

Neuspeh Zukorlićevog bojkota

Uprkos pozivu muftije Muamera Zukorlića građanima da bojkotuju popis, u Novom Pazaru popisano više od 35.000 ljudi, odnosno jedna trećina. Mešihat Islamske zajednice u Srbiji poručuje da je zadovoljan efektima bojkota.

Za četiri dana u Srbiji je popisano tri miliona građana, što je veoma dobar rezultat budući da se prva dva dana popisivači uglavnom uhodavaju u poslu i nisu u stanju da popišu mnogo ljudi, kažu u Republičkom zavodu za statistiku. U Novom Pazaru, i pored poziva na bojkot, popisano je više od 35.000 ljudi.

U atmosferi poziva na bojkot i svakodnevnih debata na lokalnim televizijama na kojima se žustro raspravlja o tome treba li se ili ne popisati, čini se da sam proces protiče bez problema.

Iako će se konačni podaci još čekati, u gradskoj upravi iznose zvaničnu statistiku koja govori da je bojkot na koji je pozvao muftija Zukorlić, jednom rečju, propao.

"Možda narod jeste siromašan, ali je dovoljno zreo. Nisu ni devedesetih naseli, svuda su bili ratovi, a Sandžak je ostao miran, a nadam se da će i sada tako ostati", rekao je gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Uprkos zvaničnim podacima kojima raspolaže gradonačelnik, u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji zadovoljni su kako je prošao njihov poziv za bojkot.

"Zahvaljujem građanima na bojkotu popisa, i bojkot teče u planiranom smislu. U osnovi mi nismo protiv popisa, mi smo protiv načina na koji je sproveden neregularno 2002. godine", kaže Sead Šećirović iz Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

"Suština je u tome da imamo nepoverenje prema režimu koji će zloupotrebiti broj Bošnjaka", objasnio je Šećirović.

(Ne)odlučni pri popisu

Nepoverenje iskazano kroz bojkot pokazao je zanemarljivo mali broj građana, govore u gradskoj vlasti. Tvrde da su se mnogi predomislili i naknadno zvali popisivače da se vrate.

Novopazarac koji je želeo da ostane anoniman, svedoči da je njegova porodica bila jedna od onih koje su najpre odbile da se popišu.

"Moj otac je oterao popisivača. Ja sam se ljutio i posle smo razgovarali o popisu. Otac je rekao: 'Nećemo da se popišemo, Zukorlić poziva, baca letke, taj popis će da nas falsifikuje. I posle razgovora je pozvao popisivača i svi smo se popisali", rekao je Novopazarac.

Kampanja za popis bojkota vrhunac je doživela neposredno pred početak popisa, kada su imami u lokalnim džamijama čitali proglas muslimanima, u kome se vernicima nalaže stroga obaveza bojkota. Cilj bojkota je, kako su rekli, dijalog sa vlastima u Beogradu o svim otvorenim pitanjima.

Jedno, u suštini, tehničko i statističko pitanje, postalo je u Novom Pazaru i okolini političko.

Dok gradska vlast, koja sprovodi popis, već sada tvrdi da će sve proći bez poteškoća i da će se važan posao obaviti nesmetano, u Mešihatu ističu da će, i ako samo jedan procenat odbije da se popiše, za njih to značiti uspeh.

Procenti pokazuju da je u Novom Pazaru do sada popisana jedna trećina stanovništva, koliko, recimo, i u glavnom gradu Srbije.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво