Читај ми!

Otvoren most kod Beške

Predsednik Boris Tadić i ministari Milutin Mrkonjić i Oliver Dulić obišli novi most na Dunavu kod Beške, koji je danas otvoren za saobraćaj. Ovo je trenutak za koji političar živi, rekao Tadić.

Novi most kod Beške, koji je oko 16 časiva otvoren za saobraćaj, obišli predsednik Srbije Boris Tadić u pratnji ministara Milutina Mrkonjića i Olivera Dulića. "Za ovakve stvari živim", rekao je Tadić zadovoljan realizacijom građevinskog poduhvata na Dunavu, na Koridoru 10.

"Mnogo sam zadovoljan zbog ovoga što smo uradili", rekao je predsednik Srbije, dodavši da ne vidi svrhu bavljenja politikom ako iza tog angažmana ne ostanu mostovi, putevi i drugi infrastrukturni projekti.

"Završili smo i most na Adi Ciganliji, radimo sve deonice na putevima prema Makedoniji, premna Kruševcu i još mnogo velikih poslova", konstatovao je Tadić.

Predsednik je reč o da će biti mnogo onih koji će danas reći "šta ste čekali do sada".

"Ali, svi koji kritikuju moraju da imaju u vidu činjenicu da s našim susedima ne možemo da se poredimo. Govorio sam s graditeljima, pričali su mi o teškoćama, ali verujem da će most izdržati 125 godina, koliko graditelji kažu da mu je rok trajanja", rekao je Tadić.

"Velika je stvar kad izgradite nešto što će ostati na upotrebu za tri generacije", rekao je predsednik Srbije.

"Volim kad hodamo po nečemu što daje sigurnost, verujem da ljudi više neće stradati ovde. Vraćamo samopouzdanje u naše inženjere i graditelje, zahvalni smo i austirjskoj firmi "Alpina". Za sve građane Srbije imamo jedno zaista dobro rešenje" rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, kad se dovrši infrastruktura i most kod Beške povezaće nas bolje sa zemljama EU.

Tadić je rekao da Srbija ima "neke političke probleme s Evropskom unijom poslednjih dana, ali ima i neke principe od kojih neće odustati".

Bolji uslovi života za građane Srbije

"Mnogo je, međutim, važnije ono što ovim mostom obezbeđujemo našim građanima, a to su bolji uslovi života", rekao je predsednik Srbije.

Kad je reč o drugim velikim infrastrukturnim projektima, "ne idemo dovoljno brzo", rekao je Tadić, "ali, ubrzaćemo".

Most kod Beške dugačak je 2.205 metara, sa projektovanim vekom 125 godina. Taj most na Koridoru 10 nazvan je "blizanac", jer je izgrađen na manje od pet metara od starog mosta kod Beške.

U mostogradnji predstavlja poslednju reč tehnike, a gradilo ga je preduzeće "Alpina". Stari most, koji je izgrađen 1975. godine, prema projektu Branka Žeželja, koristiće se i dalje.

"Kao i stari most, njegov brat blizanac i ovaj most spada među najduže mostove u Evropi, a na Dunavu je najduži", rekao je zamenik direktora projekta "Alpine" Slobodan Mitrović navodeći da novi most ima centralni raspon nad rekom dugačak 210 metara.

"U novi most je ugrađeno 67.000 kubika betona, 50 kilometara kablova za prednaprezanje, 10.000 tona armature, najkvalitetnije dilatacije iz Švajcarske i drugi savremeni materijali", rekao je Mitrović.

U narednom periodu, trebalo bi da bude završena i rekonstrukcija starog mosta sa pristupnim putevima, pa će posle otvaranja novog mosta stari biti u jednom periodu zatvoren zbog radova.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво