Читај ми!

Verbalni incident na popisu u Preševu

Prvi verbalni incident na popisu stanovništva zabeležen u selu Miratovac, kod Preševa, gde je meštanin vređao i pretio popisivačici dok je uzimala podatke od albanske porodice. Iz Zavoda za statitiku poručuju da popis teče bez većih problema, a da se "sitnice otklanjaju u hodu".

U selu Miratovac kod Preševa zabeležen je prvi verbalni incident na ovogodišnjem popisu stanovništva, kada je popisivačicu srpske nacionalnosti vređao i pretio joj meštanin dok je uzimala podatke od jedne albanske porodice, rekao je Tanjugu predsednik popisne komisije Dragoljub Filipović.

Incident dogodio u subotu, prvog dana popisa, kada je "napadač" popisivačici naložio da prekine popis, uništi podatke i napusti selo, što je ona i učinila, rekao je Filipović, dodajući da očekuje da će ovo ostati izolovani incident i da policija neće morati da štiti popisivače.

Načelnica Odeljenja za popis Republičkog zavoda za statitiku Snežana Lakčević rekla je Tanjugu da popis stanovništva u Srbiji, bez Kosova i Metohije, teče regularno bez većih problema a sitnice, uglavnom metodološke prirode, se otklanjaju u hodu.

Lakčevićeva je rekla da gradovima ili opštinama konsultacije popisivača sa članovima popisnih komisija obavljene sinoć, dok su ti sastanci u jednom broju opština obavljeni jutros, pa više informacija o procentu odziva po opštinama treba očekivati sutra kada će se, kako se očekuje, oglasiti direktor Zavoda Dragan Vukmirović.

Prema njenim rečima, bilo je i neobičnih situacija da je, na primer, žena izašla iz stana zaključavši popisivača i muža koji su u pomoć morali da pozovu popisnu komisiju.

Ona je navela i primer gde je popisivač upitnike popunio plavom hemijskom olovkom, što nije dozvoljeno pa je, u prisustvu komisije upitnik prepisan. Popisivači su, podsetila je ona, obavezni da upitnike popunjavaju isključivo crnim mastilom, odnosno hemijskim olovkama koje su dobili od Zavoda.

Lakčevićeva nije želela da komentariše medijske napise o najavljenom bojkotu popisa Albanaca na jugu Srbije i Bošnjaka u Sandžaku jer, kako kaže, za to nema potvrdu kolega sa terena.

S druge strane, na jugu Srbije, osim incidenta u selu Miratovac se, prema izjavam popisivača, ništa bitno nije promenilo u odnosu na jučerašnji dan - u naseljima koja su nastanjena samo Albancima popis se ne obavlja, a u mešovitim sredinama se bez problema popisuju Srbi, Romi i pripadnici drugih manjinskih zajednica.

Predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi je potvrdio Tanjugu da pripadnici albanske nacionalne manjine poštuju odluku o bojkotu koju je donela Skupština odbornika tri opštine - Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Albanci popis bojkotuju jer smatraju da se u Srbiji za to nisu stekli uslovi, odnosno da država Srbija već godinama ne rešava osnovne probleme neophodne za bolji život te manjinske zajednice kao što su, na primer, sloboda kretanja i obrazovanje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво