Читај ми!

Prvi dan popisa

Popis stanovništva, koji je počeo danas, sprovodi se predviđenim tempom. Boris Tadić pozvao sve građane Srbije da učestvuju na popisu. Za sada nema informacija o posledicama poziva na bojkot, rekla Snežana Lakčević iz Zavoda za statistiku.

Na celoj teritoriji Srbije, izuzev Kosova i Metohije, danas je počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova i trajaće do 15. oktobra.

Načelnica Odeljenja za popis u Republičkom zavodu za statistiku Snežana Lakčević rekla je za Tanjug da se popis sprovodi predviđenim tempom i da za sada nema informacija o posledicama poziva na bojkot.

Prema prvim informacijama, popis teče uglavnom bez problema u svim gradovima i opštinama u Srbiji.

U Nišu su dva popisivača odustala, pa su angažovane rezerve, rečeno je Tanjugu u popisnoj komisiji, a na terenu nema primedbi.

U Zrenjaninu, Novom Sadu, Loznici, Kragujevcu i ostalim većim gradovima popis se odvija prema planu i bez većih problema. 

Zamenik predsednika Gradske komisije za popis u Novom Pazaru Sulejman Nicević rekao je Tanjugu da popis teče neometano i da nema potvrde da je bilo slučajeva bojkota.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da prve informacijame sa popisa u Novom Pazaru govore da je poziv upućen Bošnjacima na bojkot popisa "doživeo potpuni fijasko".

Međutim, predsednik Izvršnog odbora Narodnog veća Sandžaka Sead Šaćirović rekao je da "istinske bošnjačke patriote" danas u velikom broju bojkotuju popis stanovništva.

Šaćirović je agenciji Beta rekao da će se pravi rezultati bojkota znati tek za nekoliko dana ali da je do sada veliki broj građana Sandžaka bojkotovao popis.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, koji je pozvao Bošnjake u Makedoniji da se odazovu popisu stanovništva a njihove sunarodnike u Srbiji da ga bojkotuju, "tvrdi da je srpski režim odgovoran za takvu odluku, kao i da će popis biti falsifikovan".

Bojkot popisa u Bujanovcu

Albansko stanovništvo u opštini Bujanovac danas je bojkotovalo popis stanovništva, a u centru Bujanovca na više mesta ispisani su grafiti "Bojkot popisa".

Prema rečima predsednika popisne komisije Bobana Pavlovića popisivači iz te opštine vraćeni su iz albanskih kuća.

"U opštini Preševo na teren u tom gradu i u svim okolnim većim selima izašlo 78 popisivača, od kojih je 12 Albanaca", rekao je predsednik popisne komisije u toj opštini Dragoljub Filipović.

"Prvog dana popisa, prema podacima sa terena, izvesno je da se Albanci sa juga centralne Srbije pridržavaju zaključaka o bojkotu koje je donela Skupština odbornika opština Medveđa, Preševo i Bujanovac", rekao je Filipović za Tanjug.

Popis Srba u regionu

Povodom popisa stanovništva u Mađarskoj, Makedoniji, Albaniji i Rumuniji, ministar vera i dijaspore Srđan Srećković pozvao je Srbe u tim zemljama da se izjasne o nacionalnoj i verskoj pripadnosti.

"To je jedan od preduslova za očuvanje nacionalnog, kulturnog, etničkog i verskog identiteta, ali i što boljih odnosa sa institucijama zemalja u kojima žive", rekao je Srećković.

Za Srbe u Albaniji pitanje popisa je od suštinskog značaja, jer im je pola veka bilo zabranjeno da se nacionalno i verski opredeljuju, rekao je ministar.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара