Korupcija muči fakultete

Najnovije istraživanje Beogradske otvorene škole pokazuje da su na državnim fakultetima među glavnim problemima netransparentnost finansija, korupcija u pripremnoj nastavi, varanje na ispitima, prisilna kupovina udžbenika.

Na državnim fakultetima u Srbiji prisutna su sistemska korupcija, neetičke i koruptivne radnje, kako u upravama fakulteta, kod profesora, tako i kod samih studenata, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za razvoj obrazovanja Beogradske otvorene škole.

Na fakultetima su i dalje prisutni problemi netransparentnosti finansijskih tokova, korupcija u pripremnoj nastavi za upis, varanje na ispitima, privatna nastava, prisilna kupovina udžbenika, nejasni kriterijumi za formiranje školarina i taksi.

Istraživanje je rađeno pojedinačno po fakultetima, pa je tako na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu najčešći oblik nelegalnih aktivnosti pri upisu - naknadno ubacivanje studenata na rang-listu.

Gotovo svi kandidati za upis (97,2 odsto) koji su pohađali pripremnu nastavu, navode da profesori govore šta treba, a šta ne treba učiti za prijemni, da se određeni deo gradiva uopšte ne uči ili preskoči.

Na Fakultetu političkih nauka 99 odsto studenata ne zna šta sve ulazi u cenu taksi.

Na Ekonomskom fakultetu fokus istraživanja bio je na udžbenicima, pa je 31,5 odsto ispitanih studenata navelo da je u toku školovanja lično bilo primorano da kupi nov nastavni materijal.

Na Poljoprivrednom fakultetu 75 odsto studenata bilo je primorano da kupi udžbenik od profesora, a 35 odsto je zbog toga na ispitu dobilo višu ocenu. Pri tome, skoro polovina studenata kupovalo je knjigu direktno od profesora.

Istraživanje na Medicinskom fakultetu pokazalo je da 30 odsto studenata smatra da se na privatnim časovima dobijaju ispitne kombinacije i određene beneficije.

Jedan od ispitanika priznao je da je zaobišao zvaničan proces prijema studenata na tom fakultetu, a 40 odsto njih navelo je da bi varalo na ispitu ukoliko bi bilo u prilici, a da ne budu uhvaćeni.

Na Fakultetu organizacionih nauka 21,5 odsto ispitanika navelo je da prepisuje od kolega na ispitu, a 14,6 odsto njih da prepisuje sa "puškica".

Profesor Čedomir Čupić, član odbora Agencije za borbu protiv korupcije, ukazao je da su posledice korupcije u obrazovanju ogromne.

Podsetivši na aferu "Indeks", u kojoj je uhapšena nekadašnja pomoćnica ministra prosvete, Čupić je upitao zašto toliko dugo traje sudski postupak i zašto su se pojedini optuženi profesori vratili na fakultet.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je da je za smanjenje korupcije potrebno prihvatiti vrednosni stav da je obrazovanje vrhunska vrednost, kao i da se zakoni moraju primenjivati bez rešenja koja ostavljaju prostora za različito tumačenje.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво