Читај ми!

Recikliram, dakle postojim

U Srbiji se reciklira samo pet odsto elektronskog i električnog otpada, dok se u Nemačkoj reciklira 85 odsto. Akcijom "Recikliram, dakle postojim" građanima se nudi prilika da poprave statistiku i očuvaju prirodu.

Očuvanje prirode, podsticanje privrede i nova radna mesta, sve to donosi reciklaža. Ove nedelje akcijom "Recikliram, dakle postojim", koja počinje danas u pet do 12 na Trgu republike i traje sedam dana, građani će imati priliku da bar malo poprave statistiku.

U Srbiji se reciklira samo pet odsto elektronskog i električnog otpada dok se u Nemačkoj, na primer, recikilira 85 odsto. Svake godine, stanovnik Nemačke sakupi oko četiri kilograma elektronskog i električnog otpada, a građanin Srbije 400 grama.

Za razliku od zemalja Evropske unije, u Srbiji taj otpad najčešće završava u prirodi, na deponijama.

Prema anketama, najveći broj građana elektronski otpad baca, a veoma mali procenat ih menja za nešto novo.

Vanja Radenković iz "BIS reciklažnog centra" kaže da je problem u tome što ljudi nisu dovoljno edukovani kada je reč o načinu odlaganja elektronskog otpada, kao i da postoji problem saradnje sa komunalnim preduzećima.

"Te probleme uglavnom prevazilazimo kroz organizovanje upravo ovakvih akcija, koje su u prvom redu edikativnog karaktera i koje pomažu građanima da odlože elektronski otpad", navodi Radenkovićeva i dodaje da je bitno obavestiti ih da postoji reciklažni centar koji će prihvatiti njihov otpad.

Evropljani u reciklaži vide veoma unosnu privrednu granu. U Nemačkoj je taj sektor dosta razvijen - reč je o tržištu od oko 50 milijardi evra, u kojoj radi oko 250 hiljada ljudi.

Predstavnik nemačke privrede u Srbiji Mihael Šmit kaže da je reciklaža unosan posao, ali i čuvar prirode. "Nažalost, toga još nismo svesni. Baterije koje sadrže teške metale, toksične i kancerogene, i dalje se bacaju svuda oko nas", naglašava Šmit.

Akcija prikupljanja električnog i elektronskog otpada "Recikliram, dakle postojim" organizovana je uz podršku Gradske uprave i Sekretarijata za zaštitu čovekove okoline Opštine Stari grad, kao i kompanija koje su članovi nemačkog Privrednog udruženja u Beogradu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара