Читај ми!

Od sutra obavezna nova prva pomoć

Nov komplet prve pomoći od sutra obavezan za sve vozače. Saobraćajna policija će do kraja meseca upozoravati vozače, a od 1. oktobra i kažnjavati. Kazne iznose od 5.000 do 600.000 dinara.

Vozači u Srbiji od sutra su obavezni da u svojim vozilima imaju nove komplete prve pomoći, po propisanom standardu, a predviđene kazne se kreću od 5.000 do 600.000 dinara.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović je u izjavi Tanjugu pozvao vozače da ispune tu obavezu i podsetio da je primena novih pravila već bila odlagana.

Načelnik Uprave saobraćajne policije pukovnik Dragiša Simić ranije je rekao da će policija od 1. oktobra početi da kažnjava za nepoštovanje te obaveze.

"Saobraćajna policija će u početku, kao i do sada kada su novi saobraćajni propisi u pitanju, samo kontrolisati i upozoravati vozače na nepravilnosti", rekao je Simić.

Cene kompleta variraju u zavisnosti od prodajnog mesta, a uglavnom se kreću oko 2.000 dinara.

Reč je novim kompletima prve pomoći čiji je sadržaj odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. Prva pomoć moraće da se menja na svakih pet godina.

Komplet za automobile od 18 elemenata 

Ukoliko određenom medicinskom sredstvu istekne rok trajanja, vozači će moći da ga zamene ispravnim proizvodom i ceo set će se smatrati važećim.

Bitno je da su sva sredstva u kutiji na broju i da su ispravna, tj. da imaju odgovarajući rok trajanja, bez obzira na datum naveden na kutiji.

Motociklisti treba da imaju novi komplet sa 12 elemenata, a automobili, teretna vozila i autobusi komplet sa 18 elemenata.

Komplet prve pomoći za automobil sadrži zavoje, sterilne gaze, flastere, makaze, igle, pe-ve-ce kese i rukavice za jednokratnu upotrebu, kao i izotermalni prekrivač, sredstvo za davanje veštačkog disanja i uputvo za davanje prve pomoći.

Vozači mogu da koriste komplete prve pomći sedam proizvođača čiji proizvodi zadovoljavaju standarde, a to su "Karan Ko", "Galenika", "Em-Be-Es Tehno d.o.o.", "Mediteks A.D.", "Tosama d.d.", "Evropa lek d.o.o." i "Altios.d.o.o".

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара