Читај ми!

Studenti "primorani" da rade

Porodični budžet koji je sve tanji zbog ekonomske krize, naterao veliki broj studenata da rade pre dobijanja diplome. U poređenju sa stanjem pre desetak godina, posao danas gotovo podjednako traže studenti iz Beograda i iz unutrašnjosti.

Početkom školske godine povećava se i broj studenata koji traže posao preko omladinske i studentske zadruge. U poređenju sa ranijim periodima, posao danas gotovo podjednako traže studenti iz Beograda i iz unutrašnjosti.

Psiholozi podsećaju da je rad važan i za razvoj ličnosti, a ne samo da bi se pregurale finansijske teškoće.

Studiranje nije jeftino, posebno za decu koja dolaze iz unutrašnjosti, ali sve je teže i za one koji žive u Beogradu. Zato većina budućih akademaca traži način da zaradi.

Studenti kažu da rade da bi rasteretili porodični budžet, zaradili džeparac, jer je život veoma skup.

Osim studenata, sve je više i srednjoškolaca koji traže posao. Promocije, podela flajera, samo su neki od poslova koje je obavljala šesnaestogodišnja Kristina Petrović da bi stekla neko radno iskustvo i skupila novac za kurs engleskog.

Krajem letnje sezone devojkama se uglavnom nude poslovi promocije proizvoda, pakovanja, lepljenja deklaracija, a za muškarce su to lakši ili teži fizički poslovi.

"Mislim da se situacija izjednačila u odnosu na pre 10 godina. Ranije su uglavnom tražili posao iz unutrašnjosti. Sada je situacija, mislim, jedan na prema jedan, podjednako posao traže i studenti iz Beograda", kaže Breda Milić iz studentske zadruge "Bulevar".

Da li su mladi spremni da rade dok studiraju kako bi i roditeljima pomogli u prevazilaženju krize, u velikoj meri zavisi od toga da li su u porodici i svojoj sredini naučeni da pomažu u rešavanju problema.

Psiholog Ana Pešikan kaže da se jedan deo studenata i dalje nalazi u statusu "deteta", bez obzira na to što im se roditelji muče, pa često rade dva ili tri posla kako bi im obezbedi sredstva za studiranje.

Materijalno stanje studenata u Srbiji je loše, i uglavnom su na teretu roditelja. Tek svaki dvanaesti student živi od onog što sam zaradi.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара