Pregled štampe (15. 08. 2009.)

Politika: Moguće zatvaranje škola zbog novog gripa, Blic: Masovni otkazi bez obzira na odluku MMF, Novosti: Glasaćemo, pa kako bude, Press: Afera „stanovi“:Smena Micića!, piše beogradska štampa

Moguće zatvaranje škola zbog novog gripa

Povratak dece u školske klupe prvog septembra za zdravstvo Srbije predstavlja značajan epidemiološki događaj, kaže za „Politiku" dr Predrag Kon, šef Posebne radne grupe Ministarstva zdravlja za pandemiju. Kad počnu gužve u javnom prevozu, kada se popune školske klupe realno je očekivati veći broj obolelih od novog gripa, pa se cela Evropa priprema za prvo školsko zvono i novu radnu godinu. Neke države zbog novog soja virusa gripa A-H1N1 planiraju čak da u slučaju zatvaranja škola snimljene lekcije učenicima budu emitovane preko radija i televizije. Kakve je mere previdela naša radna grupa za slučaj proglašenja epidemije?

- Realno je razmišljati o zatvaranju škola i o tome je radna grupa raspravljala i predvidela takve mogućnosti. Ali zatvaranje škola neće biti odjednom, znači kao centralizovana mera, već prema potrebama, na lokalnom nivou, a sa ovim predlogom smo upoznali Ministarstvo prosvete, koje meru može naložiti. Naravno, pre toga mora biti doneta odluka o proglašenju epidemije - objašnjava dr Kon.

Da bi epidemija bila proglašena mora da postoji pet međusobno nepovezanih slučajeva, koji nisu u vezi sa kontaktima sa putnikom ili sa nekom kulturnom i sportskom manifestacijom. Do sada to u Srbiji još nije bio slučaj.

Radna grupa Ministarstva zdravlja je ostavila mogućnost da se, ako bude potrebno, uvede poseban režim rada u saobraćaju, energetici, javnom i komunalnom sektoru.

Masovni otkazi bez obzira na odluku MMF

Čak i ako MMF odobri veći budžetski deficit, kao što se nada Vlada Srbije, to neće spasti radna mesta državnih činovnika, pokazuju iskustva zemalja regiona koje se, podjednako kao i Srbija, bore da izbalansiraju svoje javne finansije u vremenu krize.

Kako je „Blic" već pisao početkom nedelje, Vlada će uz predlog o većem deficitu MMF dostaviti i plan masovnih otpuštanja, ali za razliku od ranijih obećanja, ovoga puta moraće taj plan i da ispuni. U evropskoj praksi vidi se da će Vlada najkasnije sledeće godine morati da otpusti značajan broj ljudi u javnom sektoru.

Iako je kabinet Mirka Cvetkovića naložio ministrima da naprave plan smanjenja troškova u svojim resorima, kao i predlog ukidanja određenog broja radnih mesta, stručnjaci smatraju da Vlada za sada nema političkog autoriteta za oštrije mere od pukog zaduživanja. Cvetkovićev kabinet jeste primenio neke od mera na koje se obavezao aranžmanom sa MMF, ali i dalje sve vreme zaobilazi ključnu meru - temeljita kresanja javnih rashoda.

Za razliku od Srbije, većina komšija davno je i smanjila i zamrzla plate u celom javnom sektoru za oko deset odsto u proseku, povećala PDV ili uvela solidarni porez, neki i bez palice MMF. Sreća u nesreći jeste to što je otkako se ljulja svetska ekonomija MMF poprimio ulogu dežurnog vatrogasca zbog čega su i njihovi zahtevi labaviji, a time i veće šanse Srbije da joj prođe ponuda o reformama sledeće godine.

Glasaćemo, pa kako bude

Poslanici Skupštine Srbije definitivno će se okupiti poslednjeg dana avgusta. To znači da vladajuća koalicija ima još dve nedelje da zbije redove i obezbedi većinu za Zakon o informisanju, jer još jednog odlaganja glasanja, kako za "Novosti" tvrdi Slavica Đukić-Dejanović - neće biti!

- Sednica na kojoj će se narodni poslanici izjašnjavati o paketu od 24 zakona, uključujući i Zakon o informisanju, zakazana je za 31. avgust i zasada nema nijednog razloga zašto bi to bilo odloženo - kaže predsednik parlamenta.

Ona naglašava da je za taj dan zakazan veoma zgusnut dnevni red, sa brojnim značajnim zakonima iz raznih oblasti, i da bi sednicu trebalo završiti što pre, o čemu postoji saglasnost među strankama vladajuće koalicije.

Đukić-Dejanovićeva nije želela da se upušta u, kako kaže, "matematičku kombinatoriku" oko Zakona o informisanju i licitira da li će vladajuća koalicija obezbediti dovoljan broj glasova "za" njegovo usvajanje:

- Moje uverenje je da će rezultat biti onakav kakav bi bio i da se glasalo mesec dana ranije. U svakom slučaju, odlaganja nema, kao ni povlačenja Zakona iz procedure. Što se tiče SPS, mi ostajemo pri stavu da budemo uzdržani prilikom glasanja.

Slavica Đukić-Dejanović najavila da bi novi zakon o skupštini i poslovnik mogli biti usvojeni i pre početka redovnog zasedanja, u drugoj polovini septembra, najkasnije početkom oktobra.

- Važno je da što pre donesemo zakon o skupštini i poslovnik kako bismo odmah na početku "jesenje sezone" definitivno stavili tačku na "stare boljke" parlamenta i obezbedili njegov efikansiji rad - kaže Dejanovićeva.

Ona, međutim, u ovom trenutku nije mogla da precizira kada će se vojvođanski pravni akti naći u skupštinskoj proceduri:

- Sada je na potezu Vlada, koja treba usaglašeni tekst Zakona o prenosu nadležnosti da dostavi Skupštini. Čim bude stigao, istog momenta i Zakon i Statut Vojvodine staviću na dnevni red.

Predsednik parlamenta trenutno je na godišnjem odmoru, u poseti porodici u Portugaliji i u Beograd se vraća do 27. avgusta.

Afera „stanovi":Smena Micića!

Upravnik Centralnog zatvora u Beogradu Miroslav Micić biće uskoro smenjen sa tog položaja zbog afere sa stanovima, saznaje Press. Istovremeno, ministarka pravde Snežana Malović kaže da je protiv Micića pokrenuta interna istraga, odmah pošto je Press juče objavio da je on za samo sedam godina pod privilegovanim uslovima otkupio dva stana - prvo vojnu garsonjeru 2002, a potom i vladin stan od 94 kvadrata 2006. godine.

Ministarka pravde Snežana Malović kaže za Press da se "slučaj Micić" već ispituje.

- Ministarstvo pravde radi na utvrđivanju svih pravno relevantnih činjenica vezanih za legalnost dodele i otkupa stana upravniku CZ-a Miroslavu Miciću. I posebno naglašavam da u Ministarstvu na čijem sam ja čelu niko neće biti zaštićen ukoliko se utvrdi da je prekršio zakon. Ponavljam, niko - izjavila je ministarka Malović.

Iako u Ministarstvu pravde zasad odbijaju javno da govore o Micićevoj smeni, kako saznajemo, samo je pitanje dana kada će upravnik Centralnog zatvora napustiti funkciju na kojoj se nalazi od 2004. godine. Prema saznanjima Pressa, za ovaj slučaj zainteresovali su se i u kabinetu premijera Mirka Cvetkovića, kao i najbliži saradnici predsednika Borisa Tadića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво