Читај ми!

Pravilnik štiti bubamare

Za ubijanje bubamare kazna 15.000, a za mrkog medveda milion dinara, predviđeno Pravilnikom za strogo zaštićene i zaštićene vrste. Osim toga, strogo zaštićene vrste ne smeju se sakupljati, posedovati, ubijati, ili zlostavljati.

Ubijanje mrkog medveda u vrletima Srbije skupo će koštati počinioca tog dela, za koje je propisana kazna od milion dinara, predviđeno je Pravilnikom o odštetnom cenovniku za strogo zaštićene i zaštićene vrste.

Mrki medvedi nisu jedina zaštićena životinjska vrsta. Stroge kazne sleduju i "ubicama" bubamara ili leptira kupusara, koji za ova dela moraju da izdvoje 15.000, odnosno 10.000 dinara.

Pravilnik o odštetnom cenovniku za strogo zaštićene i zaštićene vrste, koji je donet na osnovu Zakona o zaštiti prirode iz 2009. godine, osim pomenutih, propisuje kazne i za ubijanje, ili uništavanje niza drugih životinjskih vrsta.

Tako kazna za ubijanje planinskog vrapca isnosi 20.000, a sove deset puta više - 200.000 dinara.

Predviđena je i kazna za ubijanje dabra u iznosu od 120.000 dinara, vidre od 250.000, vuka ili risa od 300.000 dinara, kao i različitih vrsta sokola i to od 80.000 do 400.000 dinara.

Do sada, međutim, na osnovu Pravilnika nije podneta ni jedna prijava, rekla je Tanjugu republički inspektor za zastitu životne sredine Tatjana Babić, ali je precizirala da je republička inspekcija ranije reagovala na osnovu Zakona o zaštiti prirode iz 2009. godine.

Sada, kada postoji Pravilnik, istakao je direktor Specijalnog rezrevata prirode "Zasavica" Slobodan Simić, kažnjavanje odgovornih biće daleko lakše.

"Do sada smo imali velike probleme u utuživanju i dokazivanju visine štete, a ovaj pravilnik bi trebalo da reši te probleme. On je, ustvari, pomoć sudu i sudijama koje nisu uvek upoznate sa materijom da lakše odrede odgovarajuću kaznu", rekao je Simić.

On je dodao da nedostaju i posebni posteri na kojima bi bile istaknute sve zaštićene vrste, kao i kazne za njihovo uništavanje ili ubijanje.

"Taj poster bi trebalo da se istakne u svim mesnim zajednicama, a posebno u svim lovačkim društvima. Predlog smo izneli Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja", istakao je Simić, dodajući da će na taj način ljudi znati koje se vrste ne smeju loviti ili ubijati, kao i koje su zaštićene, a koje strogo zaštićene vrste.

Govoreći o toj razlici, Babićeva je rekla Tanjugu da se "strogo zaštićene vrste ne mogu sakupljati, posedovati, ubijati, zlostavljati".

"Njima se ne može ni trgovati", dodala je Babićeva, objašnjavajući da se za razliku od strogo zaštićenih, neke vrste koje su samo zaštićene mogu uzimati iz prirode i koristiti u komercijalne svrhe, ali isključivo uz posebnu dozvolu Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

"Tu se, na primer, misli na sakupljanje puževa ili pijavica", objasnila je Babićeva.

Onaj ko nema dozvolu za sakupljanje puževa, treba da zna da je kazna za uništavanje ove vrste 2.100 dinara, dok, slično tome, kazna za uništavanje rečnih školjki iznosi 2.200 dinara.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво