Читај ми!

Polemika o "Šišanju"

Autori filma "Šišanje" nezadovoljni su zbog, kako kažu, odbijanja RTS-a da prikaže zvanično najgledaniji srpski film u protekloj godini. Bioskopska publika nije isto što i televizijska i film sa scenama brutalnog nasilja i eksplicitnog seksa ne možemo da emitujemo u terminima namenjenim za domaći film, odgovara RTS.

Na 35. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, posle prikazivanja filma Stevana Filipovića Šišanje otvorena je polemika.

Autori filma nezadovoljni su zbog, kako su rekli, odbijanja RTS-a da prikaže zvanično najgledaniji srpski film u protekloj godini, ali i zbog izostanka podrške države.

Koscenarista filma Dimitrije Vojnov primetio je da je kritički stav od početka pratio film.

Vojnov kaže da je, kada su predstavili scenario ljudima iz RTS-a, njihov komentar bio da film isuviše pesimistično prikazuje državne institucije i da, navodno, zbog toga nije primeren Javnom servisu.

"To je film o društvenom problemu koji država nije podržala, to je film o društvenom problemu koji Javni servis neće da prikaže, ali je to film koji je bez nekog velikog marketinga uspeo da bude najgledaniji prošle godine", rekao je Vojnov.

U diskusiju se uključio i direktor Jugoslovenske kinoteke i dugogodišnji urednik Filmske redakcije RTS-a Radoslav Zelenović koji je rekao da Javni servis ima obavezu da ponudi domaći film gledaocima i da ne sme da zatvara oči pred problemima u društvu.

Producent Branislav Jević očekuje da će film, posle televizijske premijere na Prvoj, ipak biti prikazan i na RTS-u.  

Odgovor RTS-a

Javni servis ima jasno definisan uređivački koncept Filmskog programa.  

"Ne kupujemo i ne prikazujemo filmove koji, po mom sudu, ne odgovaraju ili se ne uklapaju u naš stav da bioskopska publika nije isto što i televizijska, te da film sa scenama brutalnog nasilja i eksplicitnog seksa ne možemo da emitujemo u terminima namenjenim za domaći film", kaže Ivan Karl, urednik Filmskog programa RTS-a.

"Za četiri godine, ovo je prvi put da bilo koji autor ili producent filma, preko medija, osporava pravo Filmske redakcije Javnog servisa da samostalno uređuje program. Nadam se da će ovo ostati usamljeni slučaj. Svoju odluku neću promeniti", rekao je Karl.   

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се