Читај ми!

Dugo čekanje na operaciju

Oko 15 hiljada ljudi u Srbiji nalazi se na listama čekanja za zdravstvene usluge, i to nije konačan broj. Najduže operacije na koje se čeka su operacija katarakte, ugradnje kuka, kardiohiruške intervencije i terapije zračenjem.

Za zdravstvene usluge, za koje postoje liste čekanja, u zemlji čeka oko 15 hiljada ljudi. Taj broj nije konačan, jer mnoge ustanove nisu ažurirale ili dostavile spiskove Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje. Najduže se čeka na operaciju katarakte, ugradnju kuka, kardiohirurške intervencije i terapiju zračenjem.

Pacijenti koji čekaju na operaciju kolena, a žive u Kragujevcu i okolini, na red će doći 2024. godine.

"Naših ortopeda ima samo devet i ne mogu da postignu da urade sve one ambulantne preglede kojih je mnogo, kao i da zbrinu sve one akutne prelome, kojih je naručito mnogo u zimskim mesecima, kada je klizavo. I pored toga, permanentno rade takozvane hladne operacije kuka i kolena", kaže prof. dr Slobodan Obradović, direktor Kliničkog centra Kragujevac.

Na odeljenjima intenzivne nege nema dovoljno kreveta. Čak i kada bi kardiohirurzi operisali više pacijenata, ne bi imali gde da ih zbrinu. Tu nije kraj problemima.

"Kadrovi su, takođe, veliki problem, jer školovanje jednog kardiohirurga traje i desetak godina. Problem su i radiologija i anesteziologija, čak smo i neke specijaliste iz unutrašnjosti primili zbog velikog obima posla na svim operativnim segmentima Kliničkog centra", kaže Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije.

Koliko tačno pacijenata čeka dijagnostičku proceduru ili intervenciju trebalo bi uskoro da bude poznato, bar kad je reč o kardiohirurškim operacijama.

"Mi ćemo početkom avgusta imati definitivnu informaciju šta je sa onih 1.600 pacijenata o kojima se pričalo da su nestali. To su pacijenti koji su bili na listi čekanja i ustanove su dužne da nam dostave podatke, jer se oni nisu izjasnili, nisu odgovorili na upitnik", navodi Sanja Marisavljević iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Predlozi radnih grupa Ministarstva zdravlja za formiranje lista čekanja uskoro treba da stignu u Republički zavod za zdravstveno osiguranje, koji će potom odrediti pravila. Zaposlene u zdravstvu očekuje još jedan pravilnik koji će u zdravstvo vratiti mere izvršenja.

"Na taj način ćemo moći da merimo koliko su određene ustanove uradile u skladu sa standardima i moći ćemo da reagujemo odgovarajućim merama. Na kraju krajeva, i finansiranje će biti prilagođeno tome, jer koliko se intervencija bude izvršilo, toliko će para dobiti od fonda", objašnjava Zorica Pavlović iz Ministarstva zdravlja.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da će se na određene intervencije čekati od nekoliko nedelja do 18 meseci. U suprotnom, biće u obavezi da pacijente upute u centar gde se ne čeka na tu intervenciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво