Roditelji u đačkoj klupi

Roditeljstvo je verovatno najteže zanimanje, a fakultet za odgoj vlastite dece ne postoji. U poslednje vreme, sve je više takozvanih malih škola, u kojima stručnjaci pomažu roditeljima da svoj najteži zadatak reše na najbolji način.

Ne postoji fakultet na kome se uči o odgoju dece, pa je stoga roditeljstvo verovatno najteže zanimanje na svetu. U poslednje vreme sve je više takozvanih malih škola, u kojima stručnjaci pomažu roditeljima, da svoj najteži zadatak reše na najbolji način.

Roditelji se često pitaju hoće li izvesti decu na pravi put, treba li ih udariti, biti besan ako dobiju lošu ocenu, koliko vremena provoditi sa njima. Roditelji osećaju grižu savesti što deca nejčešće ostaju sama jer, kako kažu, mnogo rade i bore se za egzistenciju.

"Zbog sve te griže savesti, na kraju ste za sve odgovorni, ne znate ko vaspitava dete dok vi niste sa njim, da li je to škola, ulica, drugovi i na kraju, kad god nešto nevalja, naravno da ste vi prvi prozvani da kao krivac", kaže roditelj Nataša Bukićević.

Prihvatanje posla zvanog roditeljstvo, znači da se ne može dati otkaz ili promeniti zanimanje, ali se može potražiti pomoć u školama roditeljstva, u kojima stručnjaci pomažu roditeljima, ali i roditelji razmenjuju iskustva.

"Ono što je važno je da nikada nije kasno. Svi se mi trudimo da budemo dobri roditelji i sjajno je kada delite vaše priče sa drugim ljudima, tako da je ova mala škola roditeljstva stvarno izuzetna", kaže Aleksandra Marković.

Psiholozi napominju da svaki roditelj, pre svega, treba da ima ljubavi za svoje dete, ali i da je pomoć stručnjaka uvek dobrodošla.

"Mislim da je škola roditeljstva bitna, naročito za mlade roditelje u današnjem vremenu. Vrlo je važno da roditelji gledaju u sebe, a ne u komšiluk u novine i televiziju. Svaki je čovek u sebi dovoljno pošten da ima neki kompas i ako pratimo taj kompas koji je u nama, nećemo pogrešiti", kaže dečji neuropsihijatar Svetomir Bojanin.

Diploma za roditeljstvo ne postoji, ali nije ni potrebna. Najveće priznanje je srećno detinjstvo deteta, u kome roditelji igraju najvažniju ulogu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво