Obnova kraljevačkih škola na vreme

Škole u Kraljevu, oštećene u zemljotresu, do 1. septembra biće spremne da prime đake, a sanacija stambenih objekata završiće se do 1. oktobra, poručili ministri Žarko Obradović i Milan Marković.

Koordinator Vlade Srbije za pomoć Kraljevu, Milan Marković i ministar prosvete Žarko Obradović obišli su zgradu kraljevačke gimnazije na kojoj je počela sanacija građevinske konstrukcije.

Vrednost radova je 25 miliona dinara, a sredstva je, preko Vlade Srbije, poklonila "Poštanska štedionica".

Ministar prosvete rekao je da će sve škole u Kraljevu, oštećene u zemljotresu, do 1. septembra biti spremne da prime đake.

Od 13 osnovnih i srednjih škola u Kraljevu, za koje su urađeni projekti sanacije, radovi su počeli i u osnovnoj školi "Vuk Karadžić" za koju su sredstva obezbeđena donacijom SOS Dečje selo.

"Ministarstvo prosvete nije imalo dovoljno novca na pozicijama za osnovno i srednje obrazovanje za potrebe sanacije. Ako nemate novca, nemate osnovni uslov da krenete u postupak javne nabavke", rekao je Obradović.

Obradović je podsetio da sada ima dovoljno novca, zahvljajući donacijama "Pošte Srbije" u iznosu 50 miliona dinara, "Poštanske štedionice" od 30 miliona i iz budžeta Ministarstva prosvete 25 miliona dinara.

Ministar Obradović kaže da u naredna dva do tri dana treba da budu okončani postupci javnih nabavki i za ostale škole.

U slučajevima kakvih je već bilo da se na tender niko ne javi, Ministarstvo će pomoći da se nađe izvođač radova, rekao je Obradović.

Obradović je podsetio da su u ovoj fazi radi samo statička sanacija objekata, posle koje će sve škole biti seizmički bezbedne za učenike.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Trninić rekao je da će škole imati priliku da ostale radove finansiraju kroz kredit Evropske investicione banke.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи