Читај ми!

Protesti zbog presude Kepiru

Zbog oslobađajuće presude Šandoru Kepiru, u Beogradu i Novom Sadu održani protesti pod sloganom "Kriv je!". Okupljeni i organizatori pozvali Mađarsku da mu ponovo sudi.

Protesti zbog oslobađajuće presude Šandoru Kepiru, optuženom da je učestvovao u zločinima u Drugom svetskom ratu, održani su u Novom Sadu i u Beogradu. Okupljeni i organizatori protesta, Društvi za očuvanje sećanja na Holokaust, uputili su zahtev mađarskom pravosuđu da se Kepiru ponovo sudi.

"Naša poruka večeras iz Beograda i Novog Sada ide uzvodno ka Budimpešti, tražimo novo suđenje i očekujemo pravednu presudu", rekao je jedan od organizatora skupa Avram Izrael. On je ocenio da je "slobodarski i demokratski opredeljeni Beograd" večeras zakazao i da je na skup došlo više novinarskih ekipa nego građana.

Saradnik Instituta za hebrejski jezik i književnost Željko Stanojević rekao je da podržava skup protiv odluke mađarskog suda da na slobodu pusti čoveka, koji je dao nalog da se ubije više od 4.000 ljudi svih nacija koje žive u Vojvodini. 

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić istakao je da nije primereno komentarisati sudske odluke, ali je kritikovao aplauz koji se mogao čuti u sudnici posle oslobađajuće presude.

"Nisam sigran da taj aplauz nije čuo ni (Andres Bering) Brejvik pre nego što je ubio onu omladinu u Norveškoj. To je strašna poruka ekstremnoj populaciji svuda u svetu i takve poruke su ruganje žrtvama", rekao je Vekarić i dodao da je tužilaštvo dostavilo svu potrebnu dokumentaciju, arhivu, izjave svedoka mađarskim kolegama i sada se čeka drugostepena presuda.

Vekarić je najavio da će se razgovarati i sa direktorom centra "Simon Vizental" Efraimom Zurofom da li se može učiniti još nešto, ako Mađarska ne bude reagovala na način da se ispuni pravda.

Šandor Kepiro (97), prvostepenom odlukom suda, prošle sedmice oslobođen je optužbi za učešće u Novosadskoj raciji januara 1942. godine. Mađarsko tužilaštvo najavilo je da će uložiti žalbu na ovu presudu.

Kepiro je optužen da je u januaru 1942. godine kao žandarmerijski kapetan učestvovao u sprovođenju Novosadske racije u kojoj je, prema navodima optužnice, pobijeno najmanje 1.246 građana Novog Sada,  najviše Jevreja, Srba i Roma, među kojima i 168 dece. Pojedini istraživači tvrde da je tokom Racije u Novom Sadu ubijeno i više od 4.000 osoba.

Kepiro je pred kraj rata i posle rata od strane mađarskih vlasti bio dva puta osuđivan, na 14 i na 10 godina zatvora, zbog učešća u Raciji. Kaznu nikada nije odslužio, jer je nakon rata pobegao u Austriju a potom u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio 1996. godine i dobio penziju od države.

U Budimpešti ga je 2006. godine locirao direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof, koji je odmah dostavio dokaze mađarskom pravosuđu. Optužnica protiv Kepira podignuta je u februaru 2011. godine, a suđenje je počelo u maju.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво