Читај ми!

Godišnjica zločina kod Lipljana

Obeleženo 12 godina od ubistva 14 Srba u Starom Grackom, kod Lipljana. Počinioci još nisu pronađeni. Parastos žrtvama služio vladika raško-prizrenski Teodosije.

Parastosom žrtvama u selu Staro Gracko kraj Lipljana obeležena je 12. godišnjica zločina počinjenog nad Srbima, kada je ubijeno 14 žetelaca na njihovim njivama. Za taj, kao i za mnoge druge zločine, počinioci nisu pronađeni.

Parastos žrtvama ispred spomen-ploče u centru Starog Grackog služio je episkop raško-prizrenski Teodosije, a njihovi najbliži, rodbina i prijatelji odali su im poštu polaganjem cveća i paljenjem sveća.

Vladika Teodosije je poručio Srbima u Starom Grackom da zločin ne zaborave i da ne napuštaju svoje domove i Kosovo.

"Srbi koji su nastardali na današnji dan pre 12 godina bili su žeteoci života, a živote su im oduzeli 'žeteoci smrti'. Bilo je to suočavanje života i smrti", rekao je Teodosije u besedi posle parastosa.

Vladika Teodosije je istakao da "rane ne mogu zaceliti, jer do danas nisu kažnjni zločinci koji su ubili nevine žrtve".

Sadašnji komandanat Kfora, general Erhard Biler, prisustvovao je parastosu u Starom Grackom, a porodice ubijenih su i njega pitale da li ubice mogu da budu pronađene.

"Želim da kažem da policija i drugi organi čine sve što je ljudski moguće da se pronađu zločinci", rekao je Biler. Komandant Kfora najavio je da će se potruditi da groblje u selu Staro Gracko, za koje tvrdi da nije znao da je minirano, bude očišćeno od tih eksplozivnih sredstava.

"Moramo nastaviti da se sećamo onih koji su ubijeni i da tražimo one koji su nestali", poručio je predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Slavica Popović, koja i dalje čeka informaciju o tome ko joj je ubio brata, oca i strica, upitala je gde je sada Bernar Kušner, koji je obećao da će, kako kaže, prevrnuti nebo i zemlju da pronađe počinioce. 

Pripadnici specijalnih jedinica policije UNMIK-a uhapsili su u oktobru 2007. godine kosovskog Albanca Mazluma Bitićija, iz sela Veliki Alaš kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu žetelaca. Zbog nedostatka dokaza Bitići je oslobođen.

Rasvetljavanje sudbine nestalih

Povodom godišnjice zločina kod Lipljana, Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih sa Kosova i Metohije zatražilo je od nadležnih domaćih i međunarodnih institucija da se rasvetli sudbina njihovih bližnjih.

Traže i da se procesuiraju počinioci zločina nad više od 3.500 nastradalih Srba i ostalih nealbanaca sa Kosova i naglašavaju da i pored mnogo ponuđenih dokaza, još niko od Albanaca nije osuđen.

"Ne smemo i nemamo pravo da budemo spokojni sve dok Sud ne kazni na pravi način one koji su ubili i kidnapovali nedužne civile, vojnike i policajce, one koji su prodavali njihove organe, one koji su sekli srpske glave i punili njima vreće", ističe predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih sa Kosova i Metohije, Nataša Šćepanović.

Pravdu traži i Milena Radević, čiji je sin Ivan ubijen 1998. godine u napadu na pećki kafić "Panda", a suprug kidnapovan.

Milena Radević navodi da su najveće žrtve rata nevino civilno stanovništvo koje trpi i čeka da sazna istinu i da se pronađu počinioci.

Po zvaničnoj evidenciji još se traga za oko 1.800 nestalih osoba sa KiM, među kojima je više od 500 Srba i ostalih nealbanaca.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović naglašava da u rasvetljavanju sudbine nestalih izostaje podrška međunarodnih predstavnika i spremnost na saradnju lokalnih Albanaca.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво