Godišnjica zločina kod Lipljana

Obeleženo 12 godina od ubistva 14 Srba u Starom Grackom, kod Lipljana. Počinioci još nisu pronađeni. Parastos žrtvama služio vladika raško-prizrenski Teodosije.

Parastosom žrtvama u selu Staro Gracko kraj Lipljana obeležena je 12. godišnjica zločina počinjenog nad Srbima, kada je ubijeno 14 žetelaca na njihovim njivama. Za taj, kao i za mnoge druge zločine, počinioci nisu pronađeni.

Parastos žrtvama ispred spomen-ploče u centru Starog Grackog služio je episkop raško-prizrenski Teodosije, a njihovi najbliži, rodbina i prijatelji odali su im poštu polaganjem cveća i paljenjem sveća.

Vladika Teodosije je poručio Srbima u Starom Grackom da zločin ne zaborave i da ne napuštaju svoje domove i Kosovo.

"Srbi koji su nastardali na današnji dan pre 12 godina bili su žeteoci života, a živote su im oduzeli 'žeteoci smrti'. Bilo je to suočavanje života i smrti", rekao je Teodosije u besedi posle parastosa.

Vladika Teodosije je istakao da "rane ne mogu zaceliti, jer do danas nisu kažnjni zločinci koji su ubili nevine žrtve".

Sadašnji komandanat Kfora, general Erhard Biler, prisustvovao je parastosu u Starom Grackom, a porodice ubijenih su i njega pitale da li ubice mogu da budu pronađene.

"Želim da kažem da policija i drugi organi čine sve što je ljudski moguće da se pronađu zločinci", rekao je Biler. Komandant Kfora najavio je da će se potruditi da groblje u selu Staro Gracko, za koje tvrdi da nije znao da je minirano, bude očišćeno od tih eksplozivnih sredstava.

"Moramo nastaviti da se sećamo onih koji su ubijeni i da tražimo one koji su nestali", poručio je predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Slavica Popović, koja i dalje čeka informaciju o tome ko joj je ubio brata, oca i strica, upitala je gde je sada Bernar Kušner, koji je obećao da će, kako kaže, prevrnuti nebo i zemlju da pronađe počinioce. 

Pripadnici specijalnih jedinica policije UNMIK-a uhapsili su u oktobru 2007. godine kosovskog Albanca Mazluma Bitićija, iz sela Veliki Alaš kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu žetelaca. Zbog nedostatka dokaza Bitići je oslobođen.

Rasvetljavanje sudbine nestalih

Povodom godišnjice zločina kod Lipljana, Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih sa Kosova i Metohije zatražilo je od nadležnih domaćih i međunarodnih institucija da se rasvetli sudbina njihovih bližnjih.

Traže i da se procesuiraju počinioci zločina nad više od 3.500 nastradalih Srba i ostalih nealbanaca sa Kosova i naglašavaju da i pored mnogo ponuđenih dokaza, još niko od Albanaca nije osuđen.

"Ne smemo i nemamo pravo da budemo spokojni sve dok Sud ne kazni na pravi način one koji su ubili i kidnapovali nedužne civile, vojnike i policajce, one koji su prodavali njihove organe, one koji su sekli srpske glave i punili njima vreće", ističe predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih sa Kosova i Metohije, Nataša Šćepanović.

Pravdu traži i Milena Radević, čiji je sin Ivan ubijen 1998. godine u napadu na pećki kafić "Panda", a suprug kidnapovan.

Milena Radević navodi da su najveće žrtve rata nevino civilno stanovništvo koje trpi i čeka da sazna istinu i da se pronađu počinioci.

Po zvaničnoj evidenciji još se traga za oko 1.800 nestalih osoba sa KiM, među kojima je više od 500 Srba i ostalih nealbanaca.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović naglašava da u rasvetljavanju sudbine nestalih izostaje podrška međunarodnih predstavnika i spremnost na saradnju lokalnih Albanaca.

broj komentara 15 pošalji komentar
(nedelja, 24. jul 2011, 07:02) - anonymous [neregistrovani]

rom

iskreno saucesce porodici ubijenih nevinih zrtava u ljipljanu. I mi romi u gnilanu doziveli smo istu nestrecu.od strane tkz,uck-a, posle dolaska umnika. Na nekoliko metara od umnika albanci su bacili u dvoriste moje 76 to godisnje taste bombu od kojih je posle nekoliko sati preminula od navedene bombe ranjeno je nekoliko clanova.posletoga se moj tast opio i brzo preminuo i do danas niko nije ni video ni cuo.Takvih slujajeva u gnilanu i vitini je bilo mnogo.Daje umnik hteo da nas zastiti bilo bi drugacije, prepustimo to Bogu On najvise nagradjuje i najzesce kaznjava,tako da se nadam u boziju pravdu. Kao sto senadam u bar malu rodoljubljivost i sposobnost nasih politicara da ucine sve kako bise postovala rezolucija 1244 postovala i nasa vojska i policija branila goloruki narod na kosovu,...

(nedelja, 24. jul 2011, 06:00) - anonymous [neregistrovani]

Vecna japamjat

Vecna Japamjat Srpskim zrtvama koji su stradali od Ruke OVK na Kosovu i Metohiji stradajuci za svoju veru i ognjiste nazalost niko nije odgovoarao za zverstva nad Srbima na Kosovu jer je Ramus Haradinaj kao i ostali oslobodjen sramota

(nedelja, 24. jul 2011, 02:14) - anonymous [neregistrovani]

тако

И савременик сам дешавања на КиМ, и били смо ту до сада и трпели све, па и од сада трпећемо све, само ме БОЛИ што нашем српском бићу намећу то што хоће, па и кад буде било време за педесетак година да и ми наше потерамо и да се Ми питамо бојим се да неће имати ко да нас поведе...

(subota, 23. jul 2011, 19:55) - Dragan KNN [neregistrovani]

Nisu otkriveni

Ubice Srba najcesce ne budu otkrivene niti ce biti. Mi smo pravi jer su svi osumnjiceni Srbi u HAGU, a ako se neki ubica Srba osudi apelacion sud ga oslobodi. Dokle ponizavanje ......

(subota, 23. jul 2011, 19:14) - anonymous [neregistrovani]

sistem vrednosti

grehota za tebe...sto danas nisi bio na parastosu, kako rece 2km od lipljana...grehota za nas srbe sa kosova koji smo izgubili sitem vrednosti...uh kraj..propadamo...

(subota, 23. jul 2011, 18:33) - anonymous [neregistrovani]

Problem je rešiv!?

Za ubijene Srbe na Kosmetu,kao i u Hrvatskoj,Sloveniji i BiH,treba primeniti isti princip kao i u primeru Srbije i R.Srpske!?Ako se do direktnih počinioca ne može doći,jer dotične države to ne žele,onda treba primeniti isti princip "komandne odgovornosti"!!! E,tu dragi moji Srbi i posebno srpski političari vidite,da amerikanci i zapadna Evropa nisu iskreni prema nama,jer koriste dvojne aršine!? To su elementi elementarnog rasizma,podele ljudi na višu i nižu rasu,jer jedne možeš ubijati bez kazne,a drugi su zaštićeni kao krave u Indiji?? Pa onda,dragi moji Srbi glasajte većinski za NATO i ulazak u EU,iste one koji su izgradili te dvostruke aršine,a navodno jedva čekaju da im se pridružimo!? Znate kako se kaže, ako sam lud (a to se za srpski narod može reći,jer svima opraštamo strašne zločine bez kajanja i izvinjenja zločinaca,pa smo još neki inicijatori pomirenja na Balkanu,a jedine stvarne žrtve XX veka na Balkanu su Srbi), nisam glup!!!

(subota, 23. jul 2011, 18:27) - alexandar [neregistrovani]

zalosti

ja sam iz lipljana,ovo selo se nalazi na 2 km od lipljana.zalosno je sto ni dan danas nisu pronasli pocinioce.greota za srbiju

(subota, 23. jul 2011, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

protiv zapada

Po ovome vidimo da Evropska unija nama nije prijatelj, ubiti Srbina dobijes nagradu, a Srbin kad se brani on je kriv, krivi smo mi sto smo zivi, ali to su nam tkz. prijatelji sa zapada, zasto neko od tih albanaca nije danas u Hag, a svi Srbi moraju tamo....

(subota, 23. jul 2011, 16:27) - Nenad [neregistrovani]

Licemerni zapad

Mi smo morali da izrucimo pola drzave zbog nasih zlocina a oni koji su cinili zlocine nad Srbima dobise drzave i mesto u foteljama.
Tuzan smo mi narod...

(subota, 23. jul 2011, 14:28) - M [neregistrovani]

Pokoj zrtvama

Kazna ubicama!