Читај ми!

Stanković traži pomoć

Ministarstvo zdravlja nema kapacitete da se samo bori protiv korupcije u zdravstvu, bez pomoći policije, tužilaštva i drugih pravosudnih organa, kaže ministar Zoran Stanković.

Problem korupcije u zdravstvu veoma je izražen i Ministarstvo zdravlja nema kapacitete da se samo bori protiv takvih problema, već mu je neophodna pomoć drugih nadležnih organa, izjavio je ministar zdravlja Zoran Stanković.

Stanković je na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu rekao da je Ministarstvu neophodna pomoć tužilaštva, pravosuđa, policije i drugih organa nadležnih za to, kao i da je od pravosudnih organa zatražio da načine i dostave spisak procesa koji se vode u vezi sa slučajevima zloupotreba u zdravstvu.

Ministar je ukazao da je u slučajevima nabavke vakcina protiv novog gripa sva dokumentacija dostavljena nadležnim organima i da Ministarstvo zdravlja ne želi da utiče na organe pravosuđa.

Stanković je podsetio i da su predstavnici UBPOK-a bili u Ministarstvu 2009, 2010, kao i 2011. godine, kada je on već bio imenovan za ministra zdravlja, ali da tada nije bio obavešten o saslušanju pojedinih predstavnika Ministarstva.

Govoreći o drugim slučajevima u kojima postoje sumnje na zloupotrebe, Stanković je kazao da je poslata inspekcija Ministarstva zdravlja u Zdravstveni centar u Kraljevu povodom rekonstrukcije, kao i da se ispituju i drugi problemi poput onog u KBC "Bežanijska kosa" gde, kako je rekao, skener nije radio mesecima.

Govoreći o sredstvima za rekonstrukciju kliničkih centara, ministar zdravlja je rekao da se od ukupne svote od 150 miliona evra 145 miliona nalazi u Evropskoj investicionoj banci (EIB) u Luksemburgu i da ta sredstva nisu podignuta.

"Dajte mi vremena do septembra da dovršimo rezultate koje smo postigli", rekao je Stanković.

Ministar se osvrnuo i na kritike predstavnika Udruženja "Doktori protiv korupcije" koji su naveli da je nedopustivo što je bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević sada "nagrađen" time što je postavljen na mesto direktora Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju KCS.

Stanković je rekao da nije učestovao u toj odluci i da, prema njegovim saznanjima, za to ne mora da bude raspisan konkurs, jer direktore klinika postavlja uprava Kliničkog centra.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković ukazala je da ne postoji zemlja koja nije izložena problemima korupcije, ali da postoje zemlje koje su korupciju svele na nivo incidenta.

Markovićeva je rekla da Agencija ne može da vodi istragu u slučajevima sumnje na korupciju, već istražuje pojavne oblike i da su svi slučajevi koji su prijavljeni Agenciji prosleđeni nadležnim državnim organima.

Ona je kazala da je neophodno da se načini zakonski i proceduralni okvir kako bi se korupcija smanjila na najmanju moguću meru.

Takođe, rekla je da će u Nacrt strategije za borbu protiv korupcije biti uvršćena borba protiv korupcije u zdravstvu i prosveti.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи