Читај ми!

Preminuo lingvista Milan Šipka

Dugogodišnji direktor Instituta za jezik u Sarajevu, profesor Pedagoške akademije i Akademije scenskih umetnosti, vrstan lingvista i veliki popularizator negovanja jezičke kulture, Milan Šipka preminuo je u Sarajevu u 80. godini.

Lingvista doktor Milan Šipka preminuo je protekle noći u Sarajevu u 80. godini, obavestio je Tanjug njegov izdavač, direktor novosadskog "Prometeja" Zoran Kolundžija.

Dugogodišnji direktor Instituta za jezik u Sarajevu, profesor Pedagoške akademije i Akademije scenskih umetnosti, vrstan lingvista i veliki popularizator negovanja jezičke kulture, Šipka će biti sahranjen 12. jula na Novom groblju u Banja Luci.

Ispraćaj i komemoracija biće u kapeli na groblju Bare u Sarajevu 12. jula u 9 sati.

Šipka je rođen 7. oktobra 1931. u Drageljima, Bosanska Gradiška.

Filozofski fakultet (grupa za narodni jezik i književnost, s ruskim jezikom kao B predmetom), završio je u Zagrebu, gde je i doktorirao s temom "Jezik Petra Kočića".

Veliki deo svog života posvetio je staranju o srpskom jeziku, posebno srpskoj jezičkoj kulturi.

Radio je kao profesor srpsko-hrvatskog jezika i filozofije u Gimnaziji Bosanski Novi i Učiteljskoj školi u Banja Luci i profesor Više pedagoške škole u tom gradu. Potom je radio  u Sarajevu kao direktor Instituta za jezik i književnost, bio naučni savetnik u Institutu za proučavanje nacionalnih odnosa i redovni profesor Univerziteta u Sarajevu - na Akademiji scenskih umetnosti i Pedagoškoj akademiji (1990-2002).

Kao gostujući profesor Instituta za slavistiku Univerziteta u Klagenfurtu (1994/95. godine) držao je predavanja iz jugoslavističke sociolingvistike. Sa temama iz te oblasti gostovao je i na univerzitetima u Beču, Poznanju u Poljskoj i Novom Sadu.

Bavio se naučnoistraživačkim, naučnopopularizatorskim, organizatorskim, uređivačkim i predavačkim aktivnostima u okviru nacionalnih naučnih disciplina: sociolingvistike, normativistike, leksikografije, leksikologije, semasiologije, frazeologije, onomastike i lingvodidaktike.

Bio je organizator i učesnik velikog broja domaćih i međunarodnih naučnih skupova, među kojima su u njegovoj organizaciji najznačajniji Kompjuterska obrada lingvističkih podataka (1977), Jezik i nacionalni odnosi (1984), Lingvistika i lingvističke aktivnosti u Jugoslaviji (1985) i Jezik i kultura Roma (1986).

Objavio preko 600 naučnih i stručnih radova, među kojima i više od 20 knjiga (naučnih monografija, jezičkih savetnika, popularnonaučnih tekstova, udžbenika i priručnika).

U "Prometeju" ističu da su ponosni što su zajedno sa Šipkom objavili kapitalna dela "Veliki rečnik stranih reči i izraza", čiji je autor zajedno sa akademikom Ivanom Klajnom i "Pravopisni rečnik srpskog jezika", kao i čitav niz stručnih i popularnih knjiga.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво