Softver "Majkrosofta" za naučnike

Jedanaest hiljada naučnika iz Srbije će u naredne četiri godine moći da radi na legalnom softveru "Majkrosofta". Ugovor o nabavci softvera potpisali potpredsednik Vlade Božidar Đelić i predstavnik "Majkrosofta" Alen Krozije.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i potpredsednik korporacije "Majkrosoft" Alen Krozije potpisali su ugovor o saradnji i nabavci softverskih licenci za naučnu zajednicu Srbije.

Đelić je rekao da je potpisivanjem ugovora u Vladi Srbije omogućeno naučnicima koji učestvuju u programima koje finansira Republika Srbija u naredne četiri godine raditi na legalnom softveru vrednom 755.000 dolara.

"Postignut je odličan sporazum sa Majkrosoftom. Dobili smo značajan popust, a istovremeno i kompanija Majkrosoft zna da će svih naših 11.000 naučnika raditi na legalnom softveru ove velike tehnološke kompanije" rekao je Đelić.

Potpredsednik Vlade je rekao i da je izražena namera da se na bazi obostrane saradnje ide i korak dalje i dodao da postoji mogućnost da se na jesen u Sijetlu potpiše sporazum o otvaranju inovacionog centra "Majkrosofta" u Srbiji, u kojem bi se demonstrirali i pripremali neki od najnaprednijih proizvoda i usluga te kompanije.

U narednim godinama, uložiće se značajna sredstva u razvoj informacionih tehnologija, rekao je Đelić i dodao da će napredak biti napravljen i u oblasti zaštite intelektualne svojine.

Prema potpredsednika Vlade, deo softvera koji se upotrebljava u Srbiji je nelegalan i upozorio da je to kriminal, kao i da će se raditi na suzbijanju nelegalne upotrebe tuđeg znanja, vrednosti i svojine.

Potpredsednik "Majkrosofta" Krozije je rekao da je ugovorom omogućeno naučnicima da iskoriste prave moći softvera naglašavajući da je suština rada te kompanije upravo ta da se ljudi koriste inovacijama.

Krozije je rekao da "Majkrosoft" očekuje da će ugovor ojačati već postojeće međusobne čvrste veze i dodao da će partnerstvo pomoći ciljevima "Majkrosofta" u Srbiji, ali i na globalnom nivou.

"Ugovorom je naučnicima omogućen pristup pravoj moći softvera. Moram da kažem i da sam imresioniran ljudima u Srbiji", rekao je predsednik "Majkrosofta" Alen Krozije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво