Читај ми!

Potraga za Dražinim grobom

Skeniran teren na Adi Ciganliji u potrazi za posmrtnim ostacima streljanih na toj lokaciji, među kojima je bio i Dragoljub Draža Mihailović. Nađene kosti i ostaci lisica, DNK analiza će pokazati kome pripadaju.

Sekretar Državne Komisije za otkrivanje tajnih grobnica ubijenih posle 1944. godine Srđan Cvetković izjavio je da je današnje skeniranje terena na Adi Ciganliji u potrazi za posmrtnim ostacima streljanih na toj lokaciji, među kojima je bio i Dragoljub - Draža Mihailović, obavljeno brzo i uspešno.

"Uspeli smo u veoma kratkom roku da uz pomoć savremene tehnike pronađemo kosti i ostatke lisica. Delovi kostiju su oprljeni, što ukazuje na pokušaj uništavanja dokaza spaljivanjem", precizirao je Cvetković.

Pokazalo se, kako je dodao, da je trodimenzionalna rekonstrukcija mesta na Adi gde su, prema izjavama svedoka, streljani Mihailović i ostali zatvorenici, a koja je prethodila skeniranju, bila precizna "do u metar".

"Policija je bila na licu mesta i sada je na potezu Tužilaštvo koje će voditi proces ekshumacije. Komisija je ovim završila svoj deo posla", rekao je Cvetković.

Sledi DNK analiza

Predsednik Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta Aleksandar Čotrić izjavio je posle skeniranja terena na Adi da sada predstoji veliki i značajan deo posla, koji podrazumeva forenzičko veštačenje i ekspertizu DNK uzoraka, čime bi moglo da se eventualno dokaže da su pronađeni posmrtni ostaci zaista Mihailovićevi.

On je istakao da je potrebno da Vlada Srbije iz budžeta obezbedi sredstva, jer su do sada komisije za otkrivanje masovnih grobnica posle septembra 1944. godine i za otkrivanje groba generala Mihailovića radile bez novca iz državne kase.

Čotrić je takođe rekao da očekuje da Viši sud u Beogradu izrekne presudu po zahtevu za rehabilitaciju generala Mihailovića.

Komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Mihajlović je posle presude u montiranom sudskom procesu ubijen u ranim jutarnjim časovima 17. jula 1946. na Adi pored starog zatvora, koji je kasnije srušen, saopštila je sredinom aprila Komisija za utvrđivanje činjenica o pogubljenju i grobnom mestu Mihailovića.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво