Читај ми!

Dan policije i MUP-a

Jedan od najvažnijih faktora stabilnosti i bezbednosti u Srbiji su MUP i policija i zato treba poboljšati materijalni položaj njenih pripadnika, rekao ministar Ivica Dačić na proslavi Dana MUP-a i policije u Makišu. Predstavljena oprema i naoružanje, i izvedene pokazne vežbe.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su to ministarstvo i policija jedan od najvažnijih faktora stabilnosti i bezbednosti u Srbiji i zato je neophodno poboljšati materijalni položaj njenih pripadnika.

Dačić je na svečanom obeležavanju Dana policije i MUP-a u Makišu, naglasio da ulaganja u policiju predstavljaju investiciju u bezbednost države i odbranu i očuvanje nacionalnih interesa.

"Policija ima samo jedan zadatak - da nezavisno od toga ko je na vlasti, odbrani teritorijalni integritet, očuva javni red i mir i da se bori protiv organizovanog kriminala i terorizma", istakao je Dačić.

Dačić je naglasio i da su se u proteklom periodu stvorili uslovi i da policija bude "kompetenta i visoko obrazovana, koja zna da razlikuje primenu sile od obavljanja dužnosti".

Podsetio je i da je u poslednjih 20 godina oko 1.000 policajaja izgubilo život obavljajući razne zadatke, istakavši da će MUP nastaviti da brine o njihovim porodicama.

Ministar je ukazao na visok nivo obučenosti srpske policije, a posebno specijalnih jednica MUP, koje su među najelitnijim jedinicama koje postoje u Evropi, kao i na nesebično požrtvovanje vatrogasaca koji spasavaju ljudske zivote.

Policijske vežbe

Izvođenjem vežbi pripadnici MUP-a i policije demonstrirali su visok nivo obučenosti. Pripadnici Žandarmerije pokazali su kako obezbeđuju javni red i mir prilikom nereda na sportskim terenima i gradskim ulicama, dok je Intervetna jedinica demonstrirala način reagovanja pri sprečavanju razbojništva.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije pokazali su deo sposobnosti za reagovanje u slučaju požara, dok su studenti Kriminalističko - policijske akademije demonstrirali visok nivo osposobljenosti u borilačkim veštinama.

Obeležavanje dva veka postojanja MUP-a kao i slava MUP-a i policije - Svete Trojice, završeno je izložbom naoružanja i vojne opreme.

Proslavi Dana policije prisustvuju predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović.

U ime predsednika Srbije Borisa Tadića, ministar Dačić je prethodno, uručio medalje za revnosnu službu pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prijem u Palati Srbija

Prijemu u Palati Srbija, pored direktora srpske policije Milorada Veljovića, prisustvovali su ministar policije Hrvatske Oliver Grbić, direktor policije Bugarske Kalin Georgiev, pomoćnik direktora policije Crne Gore Slavko Stojanović, direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić.

Sa ministrom Dačićem se susreo i šef Štaba austrijske policije Volfgang Ebner, generalni inspektor za severnu Grčku Nikolaos Seretis, direktor Uprave za međunarodne odnose italijanskih policijskih snaga Filipo Dispenca i direktor albanske policije Hisni Burgaj.

Ove godine obeležava se i 200 godina od osnivanja Ministarstva unutrašnjih poslova, čiji je prvi ministar bio Jakov Nenadović. Tim povodom položen je venac na njegovu spomen ploču u Brankovini. Venac je položen i na spomen obeležje Čukur česma.

Dan MUP-a i Dan policije obeležavaju se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija 15. juna, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i u naredna dva dana tokom turskog bombardovanja Beograda.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво