Dan avijacije

Dan avijacije Vojske Srbije obeležava se u 204. avijacijskoj bazi na aerodromu "Batajnica", u znak sećanja na 2. avgust 1893. godine, kada se prvi put zvanično pominje vazduhoplovstvo u tadašnjoj srpskoj vojsci.

U izmenama i dopunama Uredbe o formaciji celokupne vojske iz 1893. godine navedeno je da pri svakoj diviziji treba formirati vazduhoplovnu, odnosno balonsku četu, jer tada aerodromi još nisu postojali.

Posle Prvog svetskog rata i formiranja Jugoslovenskog vazduhoplovstva, kraljevim ukazom od 1924. godine određeno je da se 2. avgust, crkveni praznik Sveti Ilija, slavi kao vazduhoplovna slava.

Takođe, Sveti Ilija "gromovnik" uzet je za zaštitnika najpre vojnika, a zatim i vazduhoplovaca Kraljevine Jugoslavije.

Ta tradicija je bila prekinuta ratne 1941. godine i nije obnavljana sve do 1992., kada se, na inicijativu vojnih i civilnih vazduhoplovaca, ponovo vraća na naše aerodrome.

Na aerodromu "Batajnica", obeležavanje Dana avijacije počelo je svečanim strojem pripadnika Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, posle čega je usledio taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme.

U okviru izložbe tektičko-tehničke opreme i naoružanja koji se koriste u vazduhoplovstvu prikazani su avioni "Mig 21", "Mig 29", "super orao", "galeb", transportni avioni i helikopteri "gazele".

Letački deo programa otvorio je avion tipa "galeb 4", povodom 30 godina od prvog leta tog školskog borbenog aviona, potom su učestvovali i avioni "Mig 29", "utve" i "orlovi", dok je u završnom delu programa nastupila akro-grupa "Zvezde" iz novosadskog aero kluba "G4".

Povodom praznika, zaslužnim pripadnicima VPVO dodeljena su priznanja i novčane nagrade.

Svečanosti je prisustvovao i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Šutanovac: Poboljšana VS  

Šutanovac je rekao da je u proteklih godinu dana poboljšano stanje Vojske Srbije, posebno u vazduhoplovstvu, i naveo da je tokom prošle godine remontovano 15 aviona i da je povećan broj sati letenja pilota.

Bez savremenog vazduhoplovstva nema kvalitetnog sistema obrane, rekao je ministar odbrane i dodao da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti da nabavlja savremenu opremu i poboljšava obuke pilota.

Studija za nabavku novih borbenih aviona 

General major Dragan Katanić, izjavio je da je završena taktička studija za nabavku novog višenamenskog borbenog aviona i da je ona usvojena na glavnom vojnotehničkom savetu.

"Naši planovi su da od kraja 2011. do 2015. godine bude nabavljena jedna eskadrila savremenih višenamenskih vazduhoplova", rekao je Katanić za novi broj magazina "Odbrana".

Katanić je objasnio da se studija bavila prvenstveno zahtevima i tehničko taktičkim odlikama koje takva letilica treba da zadovolji, kako bi u narednih tridesetak godina branila nebo nad Srbijom.

U studiji su navedeni osnovni tipovi aviona koji se trenutno nalaze u naoružanju i Zapada i Istoka - "gripen", F-16, F-18, "eurofajter", MIG 29M, Su 30MK.

Katanić je kazao da će broj aviona zavisiti od cene i sredstava koje država bude mogla da izdvoji za njihovu nabavku.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво