Читај ми!

Bez podele Raško-prizrenske eparhije

Sveti arhijerejski sabor SPC odlučio da Raško-prizrenska eparhija ostaje u dosadašnjim granicama, saopštio vladika bački Irinej. Osnovane nove eparihije za Evropu i Ameriku.

Vladika bački Irinej saopštio je da je Sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio da Raško-prizrenska eparhija neće manjati svoje granice i dodao da su osnovane nove eparhije za Evropu i Ameriku.

"Iako je postojala ideja o podeli eparhije Raško-prizrenske, Sabor je, ipak, odlučio da bi to bilo preuranjeno s obzirom na opšte prilike", objasnio je Irinej.

Prema njegovim rečima, ta je odluka odložena iako je bilo raznih razgovora, nagađanja, pa i medijskih vesti od kojih su neke bile više, a neke manje utemeljene.

Episkop bački je rekao da je odluka o podeli eparhije Raško-prizrenske odložena do daljeg, jer Sabor smatra da to ne treba raditi dok se ne stvore neophodni uslovi i onemogući eventualna zlouptreba takve podele.

Izdvajanjem Austrije, Švajcarske i Italije iz Srednjoevropske eparhije osniva se nova, Austrijsko-švajcarska sa sedištem Beču.

Nova eparhija za Južnu Ameriku obuhvataće južnu i centralnu Ameriku bez Meksika.

Eparhiji novogračaničko-srednjozapadno američkoj pripajaju se sve parohije tog područja, i tako se praktično gasi ranija novogračanička mitropolija.

Odlučeno je da se da sedište Istočnoameričke eparhije iz Pitsburga premesti u Njujork i Vašington.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво