Читај ми!

Četiri miliona evra za Ponikve

Čišćenje užičkog aerodroma "Ponikve" od avionskih bombi i eksplozivnih sredstava koštaće oko četiri miliona evra. Vlada Srbije izdvojiće oko 1,5 miliona evra, a preostali novac trebalo bi da se obezbedi kroz donacije stranih vlada.

Uklanjanje avionskih bombi i eksplozivnih sredstava sa užičkog aerodroma "Ponikve", zaostalih iz NATO bombardovanja 1999. godine, trebalo bi da košta oko četiri miliona evra, ocenili su stručnjaci.

Kako je rečeno na donatorskoj konferenciji za razminiravanje aerodroma "Ponikve" u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, Vlada Srbije će izdvojiti oko 1,5 miliona evra, a namera je da se preostali novac obezbedi kroz donacije stranih vlada.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da projekat promene namene vojnog aerodroma "Ponikve" u civilni i njegovo osposobljavanje za saobraćaj Vlada vidi kao jedan od strateških u zapadnom delu Srbije.

"Taj projekat može da ima strateški uticaj na razvoj ekonomije u tom ključnom regionu u Srbiji", istakao je Jeremić.

Početak radova ove godine? 

Gradonačelnik Užica Jovan Marković istakao je da je cilj lokalne samouprave da se do polovine 2012. godine aerodrom očisti od zaostalih eksplozivnih sredstava, ističući da je važno da radovi započnu ove godine.

"Cilj je da se nakon toga uz pomoć Vlade Srbije nastavi ekonomski razvoj tog aerodroma i pronađe strateški parter za koncesiju na 25 godina za razvijanje teretnog terminala i centra za niskotarifne i čarter letove", rekao je gradonačelnik Užica.

Marković je dodao da su lokalne vlasti svesne da užički kraj nema dovoljno stanovništva za razvoj punog potencijala aerodroma, ali da bi otvaranjem civilne vazdušne luke čitav region, koji nema dobru putnu infrastrukturu, dobio šansu za razvoj turizma, poljoprivrede, privrede i kulture.

Kako je rečeno na konferenciji, čitav projekat uklanjanja eksplozivnih sredstava, izgradnje objekata, modernizacije i pokretanja civilnog aerodorma "Ponikve" koštaće oko 20 miliona evra.

Idejni projekat i procenu vrednosti uklanjanja eksplozivnih sredstava uradio je Sektor za vandredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Aerodrom "Ponikve" ima pistu dugu tri kilometra i široku 45 metara, koja je uništena u NATO bombardovanju, a u podzemnim skladištima zatrpano je i osam aviona domaće avijacije.

Pomoć Kine i SAD

Ambasador Kine u Srbiji Vei Đinghua rekao je da će kineskoj vladi preneti sve informacije o razminiravanju aerodroma "Ponikve", uz pozitivnu preporuku Ambasade da se uključi u taj projekat. Vei je uveren da će Kina dati doprinos rešavanju problema na užičkom aerodromu.

Predstavnik američke ambasade u Srbiji Bred Birs rekao je da su Sjedinjene Američke Države od 2003. godine do sada dale pet miliona dolara pomoći za čišćenje Srbije od mina, a nameravaju da pomognu i projekat u Užicu.

"Pokušaćemo da novac obezbedimo u narednoj godini", istakao je predstavnik američke ambasade.

Na donatorskoj konferenciji učestvovali su predstavnici ambasada SAD, Kine, Slovačke, Slovenije, Norveške, Nemačke, Češke, Turske, Kuvajta, Azerbejdžana, Italije, Japana, Portugalije, Španije i Mađarske.

Vojska Srbije je u oktobru 2010. godine ustupila Užicu aerodrom "Ponikve" i oko 500 hektara okolnog zemljišta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво