Читај ми!

Vreoci čekaju preseljenje

Predstavnici mesne zajednice Vreoci poručuju da nisu protiv širenja kolubarskih kopova i preseljenja mesta, ali traže da to bude po zakonu i uz realnu nadoknadu. Meštani kažu da nisu ispunjeni pravni uslovi za preseljenje groblja, kao što tvrdi direktor rudnika.

Čekajući preseljenje, meštani Vreoca tvrde da žive u nehumanim uslovima - u zagađenoj sredini sa nestašicama vode i struje. Lokaciju Rasadnik, ponuđenu za preseljenje mesta, ne prihvataju jer, kažu, ne odgovara potrebama građana. Traže da to bude naselje u Petki.

Radovin Savić iz Udruženja građana za opstanak Vreoca kaže da traže lokaciju da se prvo isele, kako kaže, živi pa onda mrtvi.

"Ne može se vršiti ekshumacija dok se ne obezbedi lokacija", rekao je Savić, napominjući da Udruženje traži tržišnu vrednost.

"Treba da dam hektar kućevnog placa, 170 evra po aru, a ako budem imao sreće da nađem plac u Lazarevcu, ar ću morati da plaćam 6.000 evra", kaže Željko Stojković, zamenik predsednika Mesne zajednice Vreoci.

U Kolubari tvrde da su društveno odgovorna kompanija koja brine o potrebama građana i da već tri godine imaju pravni okvir odobren od države i lokalne samouprave.

"Mi imamo ugovor sa komunalnim preduzećem za ekshumaciju, imamo pravni okvir, imamo pozvana sva domaćinstva, imamo 1.500 pravosnažnih rešenja, i očekujemo da nam u maju nadležne institucije omoguće da radimo svoj posao", kaže Nebojša Ćeran, direktor Kolubarskih rudnika.

Bez preseljenja Vreoca, nema širenja postojećih i otvaranja novih kopova, a to znači, kažu u EPS-u, da će se Srbija suočiti sa nestašicama uglja i struje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво