Solidarnost s narodom Japana

Rečima podrške, slanjem SMS-a, različitim gestovima solidarnosti, ali i novčanom pomoći, građani Srbije šalju japanskom narodu poruke solidarnosti.

Građani Srbije ne zaboravljaju šta je solidarnost. Rečima podrške, različitim gestovima, ali i novčanom pomoći, poručuju japanskom narodu da nije sam. Svi mobilni operateri otvorili su broj 2001 na koji se može poslati SMS za pomoć Japanu.

I građani organizuju akcije, pa tako grupa Beograđana poziva sugrađane da u subotu, u 14 časova, dođu na Trg Republike u crvenim i belim majicama i tako pošalju poruku podrške.

Japanska zastava ili japanska devojčica na Fejsbuk profilu, još jedan simboličan gest podrške japanskom narodu. Na toj društvenoj mreži za samo tri dana grupa "Solidarnost sa Japanom" okupila je više od 6.500 ljudi. Neki od njih, osim podrške, nude i konkretnu pomoć.

"Imao bih na raspolaganju dvosobnu kuću, šest kilometara od Valjeva. Dao bih je na raspolaganje nekoj porodici iz Japana, ako je to potrebno i moguće! Želeo bih na taj način od sveg srca da pomognem, zato što cenim, poštujem i volim taj narod", poruka je Ilije Jovanova.

"Treba uzvratiti to prijateljstvo koje su i nama oni više puta pokazali, tako da koliko god da smo mi siromašna opština, red je da im pomognemo u ovakvim trenucima", kažu građani Srbije.

Sajt RTS-a poslednjih dana je prebukiran komentarima građana. Među njima jedan podseća da su Japanci posle katastrofalnog zemljotresa koji je tu zemlju zadesio i 1995. godine u Kobeu, decu poslali u našu zemlju. Drugari iz Japana opet su dobrodošli, poručuju najmlađi iz Medveđe.

"Mi smo se dogovorili da svako od nas primi dvoje-troje, ako dođu", kaže učenik OŠ "Gornja Jablanica" Andrija Simić.

Pomoć iz Novog Sada, Prokuplja, Loznice, Vrnjačke Banje, Šapca...

Gradsko veće Novog Sada odlučilo je da uplati pet miliona dinara za pomoć Japanu, pogodjenom katastrofalnim zemljotresom i cunamijem, saopštio je Kabinet gradonačelnika Igora Pavličića.

Novi Sad je ponudio i da primi decu sa ugroženih područja, kojoj je neophodno utočište, a gradonačelnik Pavličić je pozvao građane i preduzeća da se uključe u akciju prikupljanja novca i u skladu sa svojim mogućnostima učestvuju u saniranju posledica zemljotresa i cunamija.

Među prvima, pomoć nude najsiromašnije opštine. Prokuplje daje koliko može - oko 10.000 dolara.

"Mi možda nemamo dovoljno ni sami za sebe, ali u ovom trenutku smo hteli da pokažemo naše veliko srce i da u prvi plan istaknemo solidarnost sa onima kojima je pomoć potrebna", kaže predsednik opštine Milan Arsović.

Pomoć nude i Svilajnac, Loznica, Vrnjačka Banja, kao i Šabac, koji je već 28 godina pobratimljen sa japanskim gradom Fudžimijem.

"Mi smo pokrenuli neke humanitarne akcije, sve što treba da pomognemo, čak i da oni dođu kod nas", naglašava Milan Vujasin, iz Kluba prijateljstva Šabac-Fudžini.

U trenucima kada nemaju dovoljno hrane, vode i struje i kada ne znaju kolike su posledice zemljotresa i cunamija, Japanci zahvaljuju zemljama koje su uz njih.

"Ohrabreni smo ovim gestom prijateljstva i solidarnosti. Više od 105 zemalja ponudilo je pomoć da se izborimo sa ovom situacijom. Da bismo je prihvatili, potrebno je da imamo dobru koordinaciju i saradnju", kaže Takeši Macunaga iz ministrastva spoljnih poslova Japana.

Građani Srbije ne zaboravljaju da je upravo Japan jedan od najvećih donatora našoj zemlji. Poboljšanu zdravstvenu zaštitu, kvalitetnije obrazovanje, dugujemo toj državi. Bez obzira na trenutnu situaciju, Japan ne odustaje ni od novih investicija!

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво