Srbija pomaže Japanu

Zahvalna japanskom narodu, Srbija je odlučna da, koliko joj mogućnosti dozvoljavaju, pomogne Japanu. Građani Srbije nisu zaboravili mnogobrojne donacije, zato su mnogi gradovi, čak i oni najsiromašniji, solidarni sa japanskim narodom.

Srbija u skladu sa svojim mogućnostima pomaže Japanu koji je jedan od najvećih donatora u našoj zemlji.

Poboljšana zdravstvena i socijalna zaštita, kvalitetnije obrazovanje, građani Srbije duguju upravo toj državi. Zato mnogi gradovi u Srbiji, čak i najsiromašniji, ovih dana pokazuju solidarnost sa narodom Japana.

Iz Japana u Srbiju, poslednjih godina, došlo je 200 miliona evra pomoći. Sada, kada je pomoć potrebna japanskom narodu, zahvalnost pokazuju građani Srbije, na prvom mestu jedna od najsiromašnijih opština Prokuplje koja je poslala pomoć od 10.000 dolara.

Građani Prokuplja zahvalni su, jer su u tom gradu Japanci renovirali škole, vrtiće i poklonili više savremenih medicinskih aparata.

"Opština Prokuplje ne spada u red bogatijih opština. Mi možda nemamo dovoljno ni sami za sebe, ali u ovom trenutku smo hteli da pokažemo naše veliko srce, da u prvi plan istaknemo solidarnost sa onima kojima je pomoć potrebna", rekao je predsednik Opštine Prokuplje Milan Arsović.

Pomoć iz gradova širom Srbije

Gotovo da nema grada u Srbiji gdeu kojem nema donacije Japana. Bilo da je reč o školi, pozorištu, bolnici, gradskom prevozu, saobraćajnicama ili o donacijama za očuvanje životne sredine. Najviše pomoći slilo se u Beograd koji je, takođe, rešio da pomogne narodu Japana.

Pomoćnica gradonačelnika Beograda Tatjana Pašić rekla je da je Grad Beograd odlučio da odvoji 25 miliona dinara za pomoć narodu Japana.

Prema njenim rečima, Grad će, takođe, uputiti apel svim gradskim preduzećima i gradskim opštinama da u skladu sa svojim mogućnostima učestvuju u toj pomoći.

Opština Svilajnac uplatiće novčanu pomoć od 2.000 evra. Odbornici DSS-a u Vrnjačkoj Banji predložili su lokalnoj vlasti da pomogne Japanu sa dva miliona dinara.

Solidarnu pomoć pružiće i Loznica. Odluku o uplaćivanju milion dinara za Japan doneće i Šabac, koji je već 28 godina pobratimljen sa japanskim gradom Fudžimi.

"Planiramo akcije, naravno prvo da bude na nivou opštine, planiramo humanitarne akcije da se skupe sredstva da se uplate Japanu, čak ako treba i da dođu kod nas da tu budu privremeno", rekao je Milan Vujasin iz Kluba prijateljstva Šabac-Fudžini.

Građani Srbije pomažu Japanu u skladu sa svojim mogućnostima, kako kažu, neko novcem, a neko rečima saosećanja i podrške. Japanci se, zato, zahvaljuju svim zemljama koje su uz njih, čak i u trenutku kada ne znaju kolike i kakve su posledice zemljotresa i cunamija. Takva poruka stigla je iz Ambasade Japana u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво