Srbija ponudila pomoć Japanu

Vlada Srbije ponudila je japanskoj vladi pomoć u saniranju posledica zemljotresa i cunamija, rekao Ivica Dačić i dodao da je japanska vlada zahvalila na pomoći.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je, u ime Vlade Srbije i u dogovoru sa predsednikom Republike Borisom Tadićem, ponudio japanskoj vladi pomoć u saniranju posledica zemljotresa i cunamija.

Dačić je rekao novinarima u parlamentu da je ponuđena pomoć u vidu slanja jednog spasilačkog tima, a da je vlada Japana zahvalila na tome.

On je istakao da je država Srbija ponudila pomoć i međunarodnim organizacijama i institucijama da zajednički učestvuju u saniranju posledica zemljotresa i cunamija u Japanu, kao i da preko trećih država - Rusije i Turske, učestvuje u tim aktivnostima.

Prema njegovim rečima, za tim za sada nema potrebe, ali Srbija se nalazi na listi onih država koje su spremne da pomognu.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić precizirao je da je japanskoj vladi ponuđena pomoć u vidu spasilačkog tima od 25 ljudi, sa tri tone pripadajuće opreme i dva psa tragača.

"Vlada Japana još nije odgovorila svim zemljama na ponudu. Koliko smo upoznati, za sada su prihvatili pomoć 12 zemalja, među kojima su Rusija, SAD, Južna Koreja, Australija i druge, ali mi i dalje čekamo spremni da pomognemo", rekao je Marić.

Upitan o mogućim posledicama po ljudstvo zbog radijacije u Japanu, Marić je istakao da se, u svakom slučaju, niko ne bi igrao životima naših ljudi i da bi oni, ukoliko do toga dođe, bili angažovani u područjima gde nema radijacije.

Ministar Ivica Dačić je rekao da je Srbija reagovala brzo i dan nakon razornog zemljotresa koji je pogodio severoistok Japana ponudila konkretnu pomoć.

Dačić je podsetio da je pre nekoliko meseci boravio u Japanu i da je tada obišao i njihove centre za reagovanje u vanrednim situacijama, koji su se pripremali za ono što Japanci zovu veliki zemljotres.

Dačić je istakao i da Srbija na primeru Japana treba da izvuče određena iskustva i da se bavi mogućim prirodnim nepogodama, pre nego što se one dese.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво