Poslednja etapa evakuacije

“Sveti Stefan 2” isplovio iz libijske luke Ras Lanuf. Brod najpre evakuiše Ruse do Malte, a zatim Srbe i Crnogorce do Bara. "Santorini ekspres" već stigao do Malte. Građani će sa Malte biti prebačeni sutra, "Jatovim" avionom.

Crnogorski feribot "Sveti Stefan 2" isplovio je danas posle podne iz libijske luke Ras Lanuf. Evakuaciju tim brodom organizovalo je rusko ministarstvo za vanredne situacije i crnogorsko ministarstvo inostranih poslova.

Ukrcavanje srpskih, crnogorskih i ruskih državljana na brod, koji je u libijsku luku uplovio juče, počelo je tek jutros zbog nevremena.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije planira da evakuisane građane doveze "Svetim Stefanom" do glavnog grada Malte La Valete, odakle su planirani avionski letovi do Moskve.

Pored državljana Rusije, Crne Gore i Srbije, evakuisani su i državljani drugih država regiona koji rade za rusku kompaniju, a očekuje se da bi "Sveti Stefan" trebalo u Barsku luku da uplovi u sredu.

"Svi su ljudi živi i zdravi, raspoloženi, nikom ništa ne fali. Imamo i doktora na brodu, tako da nikakvih preoblema nema. Na brodu je 400 ljudi, a 200 je iz Srbije. Imamo Hrvate, Bosance, Bugare, Italijane. Do Bara se putuje 48 sati i treba da stignemo u sredu uveče", rekao je jedan od putnika na brodu i vlasnik Kompanije "IMK" Dušan Radović.

Na brodu se nalazi i 36 članova posade, a kapetan je Predrag Vešović.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da se evakuacija državljana Srbije iz Libije uspešno završava i dodao da će Vlada Srbije pomoći svima koji žele da napuste Libiju.

"U Ras Lanufu su svi građani Srbije koji su prijavljeni za evakuaciju ukrcani na crnogorski brod 'Sveti Stefan 2', kao i na jedan grčki brod. Grčki brod će prevesti putnike na Maltu gde će predstavnik Srbije podeliti putne listove onima koji nemaju pasoše. Na tom brodu su 94 građanina Srbije", rekao je Dačić.

"Gde god oni pristignu, biće prevezeni u Srbiju avionima JAT-a. Turskim brodom je jutros iz Libije u Tursku stigao 21 građanin Srbije i ta grupa će biti prevezena avionom u Beograd, a u Sirtu u Libiji je ostalo još 15 državljana Srbije koji će biti evakuisani bosanskom aviokompanijom", rekao je Dačić.

"Sveti Stefan 2" je iz barske luke krenuo pre četiri dana, a zakupila ga je ruska kompanija za koju u Libiji rade građani nekoliko država regiona.

Druga grupa od 110 državljana Srbije krenula je grčkim brodom "Santorini Ekspres" iz Ras Lanufa za Maltu. Odatle je noćas trebalo da budu prebačeni za Beograd JAT-ovim avionom, ali je let za Maltu odložen za sutra ujutro, objavljeno je na sajtu aerodroma "Nikola Tesla".

Srpski državljani koji na turskom brodu plove za Marmaris, njih 24, trebalo bi uz pomoć našeg konzulata u toku dana da stignu u Beograd.

Od izbijanja sukoba u Libiji, avionima "Jata" dosad je evakuisano oko 500 državljana Srbije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво